Vrouwen op de werkvloer worden driedubbel gediscrimineerd. Minder vrouwen dan mannen bekleden topfuncties in bedrijven; hun salaris ligt gemiddeld lager en bijna de helft van de vrouwen heeft een ervaring die wijst op discriminatie vanwege zwangerschap. De Europese Commissie overweegt quota in te stellen om ondernemingen te verplichten een bepaald percentage vrouwen in topfuncties te benoemen.
Europees Commissaris Viviane Reding (Grondrechten) heeft maandag in Duitse media aangekondigd dat ze mogelijk deze zomer met het voorstel komt om in de hele Europese Unie quota in te voeren. “Ik houd niet van quota, maar wel van de resultaten die ze boeken,” aldus Reding.
Vorig jaar pleitte Reding nog voor vrijwillige maatregelen door ondernemingen om de situatie te veranderen. Volgens haar is echter nauwelijks iets verbeterd aan het glazen plafond: slechts 13,7 procent van de bestuursleden in Europese topbedrijven is vrouw. Dit is maar een lichte stijging vergeleken bij 2010, toen 11,8 procent vrouw was.
Loonkloof vrouwen en mannen
Naast een kleinere kans op een topfunctie is er ook nog steeds sprake van een loonkloof tussen mannen en vrouwen. Europese vrouwen verdienen 16,4 procent minder dan hun mannelijke collega’s, blijkt uit de meest recente cijfers van de Europese Commissie. Dit is maar een kleine verbetering vergeleken bij de 17 procent van de afgelopen jaren. Het percentage verschil loopt uiteen van 2 procent in Polen tot ruim 27 procent in Estland.
Zwangerschapsdiscriminatie
45 procent van de vrouwen op de arbeidsmarkt geeft bovendien aan een ervaring te hebben die wijst op discriminatie vanwege zwangerschap, jong moederschap of een kinderwens. Dit blijkt uit onderzoek van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB). Bij 38 procent van de zwangere vrouwen die op het punt stonden een arbeidscontract te tekenen, is het contract gewijzigd of helemaal stopgezet toen zwangerschap bleek. Onder laagopgeleide vrouwen ligt dit percentage zelfs op 67 procent.
Slechts 10 procent van de vrouwen meldt discriminatie-ervaringen bij hun werkgever of een instantie als de CGB. Dit komt waarschijnlijk doordat vrouwen niet goed op de hoogte zijn van de regelgeving of omdat ze de relatie met de leidinggevende goed willen houden.
Bron: HRpraktijk