Minder mensenrechten als je afhankelijk bent of niet populair

Mensenrechten in Nederland 2012

Uit de rapportage Mensenrechten in Nederland 2012 blijkt dat mensenrechten niet voor iedereen in Nederland even vanzelfsprekend zijn. De rapportage laat zien op welke terreinen mensenrechten een rol spelen. Voor mensen die afhankelijk zijn of tot niet populaire groepen behoren is het moeilijker hun mensenrechten te realiseren.

Mensen met een beperking en ouderen hebben het lastig op de arbeidsmarkt. Als je uit het buitenland komt is het minder vanzelfsprekend dat mensenrechten gewaarborgd zijn. Zo gelden er andere regels voor het opslaan van vingerafdrukken dan voor mensen die in Nederland zijn geboren. En ook al woon je al jaren in Nederland, nog steeds spelen vooroordelen een rol bij het vinden van een baan.

‘Mensenrechten in Nederland’ is de eerste jaarlijkse rapportage van het College voor de Rechten van de Mens. Het laat zien waar mensenrechten spelen, biedt een beschouwing over 2012 en doet aanbevelingen aan de Nederlandse overheid om ervoor te zorgen dat voor iedereen in Nederland mensenrechten gelden. “Buitenlanders, gedetineerden, verdachten of mensen met een beperking: als je afhankelijk bent of tot een niet populaire groep behoort dan heb je het als mens in Nederland een stuk lastiger om je mensenrechten te realiseren”, aldus Laurien Koster, voorzitter van het College.

Mensenrechten minder vanzelfsprekend

Het College ziet de volgende ontwikkelingen die meer aandacht nodig hebben:

  • Nederland tapt meer telefoongesprekken af dan in omringende landen, meer dan 22.000 keer per jaar. Nader onderzoek is nodig waarom dit gebeurt.
  • Om het geweld tegen vrouwen aan te pakken is een gendersensitief beleid nodig. Dit betekent beleid waarbij rekening wordt gehouden met de oorzaken van geweld tegen vrouwen.
  • De arbeidsmarktpositie voor ouderen, vrouwen, mensen met een beperking, jongeren en etnische groepen staat onder druk. Discriminatie komt zowel voor bij de toegang tot werk als op het werk zelf. Juist in tijden van crisis moet hiervoor extra aandacht zijn.
  • Detentieomstandigheden voldoen niet altijd aan internationale normen. Ook nieuwbouw moet hieraan voldoen. Nu zijn ruimtes soms te klein en is er onvoldoende licht.
  • Vreemdelingendetentie werd in 2012 niet slechts als laatste mogelijkheid toegepast en de omstandigheden waren die van strafrechtelijke detentie. Hierdoor kwamen mensenrechten van gedetineerde vreemdelingen in het gedrang. De gewijzigde plannen van de overheid voorzien naar verwachting in een oplossing.
  • Vingerafdrukken uit een centrale database worden voor vreemdelingen als opsporingsmiddel ingezet. Dit is een inbreuk op recht van privéleven en stigmatiseert.
  • Mensenhandel en uitbuiting heeft prioriteit van de overheid en moet voortvarend voortgezet worden waarbij nog meer aandacht voor preventie nodig is.

De Rapportage Mensenrechten in Nederland is overhandigd aan minister Plasterk.

Lees de volledige Rapportage Mensenrechten in Nederland 2012


Bron: www.mensenrechten.nl

Algemeen sociale veiligheid