Praten over werkstress verkleint kans op uitbreiding mentale klachten

Jongeren vinden het lastig om nee te zeggen of willen voldoen aan de verwachtingen van anderen.

Werkstress hebben is niet erg, maar langdurige stress is ongezond. Het is belangrijk dat jongeren over werkstress praten, want dat verkleint de kans dat mentale klachten verergeren en bovendien lucht het op. De nieuwe campagne ‘Hey, het is oké’ helpt jonge werkenden om werkstress bespreekbaar te maken.

Iedereen voelt weleens werkstress. Dat is niet erg, want stress kan je helpen om betere resultaten te halen. Maar langdurige stress is ongezond. Door erover te praten, zie je in dat je niet alleen bent. Daarnaast lucht het op en door ervaringen en tips te delen, verminder je de stress. Dat geldt zeker voor jongeren met weinig werkervaring.

Werkstress bespreekbaar maken

De campagne ‘Hey, het is oké’ helpt jonge werknemers bij het bespreekbaar maken van werkstress. Heb je jonge medewerkers of collega’s? Dan kun je tips gebruiken om in gesprek te gaan met iemand waar je je zorgen over maakt. Daarnaast bevat de campagne ervaringsverhalen van jongeren met werkstress.

Jonge werkenden ervaren steeds meer beginnende mentale klachten door werkstress. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek waarin TNO op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) trends rondom burn-outklachten van jongeren onderzocht.

Stressbronnen

Prestatiedruk, sociale druk en onzekerheden in het leven zijn de grootste stressbronnen onder jonge werkenden. Jongeren hebben het idee dat ze altijd bereikbaar moeten zijn, vinden het lastig om nee te zeggen of willen voldoen aan de verwachtingen van anderen.

Je lichaam en hoofd zijn bestand tegen af en toe flink in de stress-stand staan. Het gaat mis wanneer je veel te veel en veel te lang onder druk staat, en daar tussendoor niet goed van kunt herstellen. Dan wordt stress schadelijk en is het niet meer gezond. Praten met mensen die dichtbij je staan en die je vertrouwt, helpt. Zo geef je woorden aan je ervaring, krijg je steun en kun je beter verwerken waar je mee zit.

Bron: Arboportaal

Psychosociale arbeidsbelasting