Jongeren ervaren meer thuiswerkstress

Werknemers met een gezin ervaren minder snel stress dan alleenwonende collega's zonder gezinsstructuur.

Bijna zeventig procent van de werkenden tussen de 18 en 34 jaar ervaart stress en ontevredenheid tijdens het thuiswerken vanwege de maatregelen omtrent het Coronavirus, meldt het Financieele Dagblad. Deze groep woont vaak alleen en mist daardoor de structuur van een gezin. Klachten als stress, ontevredenheid en concentratieproblemen komen nu twee keer zo vaak voor als voor de verspreiding van het Coronavirus in Nederland.

Dat het thuiswerken klachten veroorzaakt als concentratieproblemen en stress werd aan het begin van de Coronacrisis al door deskundigen voorspeld. Dat de klachten meer voorkomen bij jongere werknemers die alleen wonen is opvallend, omdat thuiszittende gezinsleden als oorzaak van de verwachte concentratieproblemen en stress werden genoemd.

Werkende ouders moeten rekening met elkaar, de kinderen en het thuisonderwijs houden, maar dat geeft in deze onrustige tijden juist ook structuur. Jongere werknemers missen deze structuur en voelen daar bovenop ook de druk om te presteren, zich te bewijzen. De leidinggevenden of collega’s moeten wel resultaat zien van het thuiswerken, is de gedachte. Ervaren en meestal oudere werknemers kijken minder naar het moment en ervaren daardoor minder druk.

Ook heeft een derde last van concentratieproblemen. Deze klachten staan bekend als kenmerken van een burn-out en komen nu dubbel zo vaak voor als voor de coronacrisis. Heb jij last van stress als gevolg van het coronavirus of maken jouw werknemers zich zorgen? Maak het probleem bespreekbaar en kijk naar tools die helpen in het omgaan met angstige of andere onrustgevende gedachten in deze periode van thuiswerken en social distancing.

Bron: Zorg van de Zaak

Psychosociale arbeidsbelasting