Dat blijkt uit de Issuemonitor Duurzame Inzetbaarheid van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Zo’n gezondheidscheck is geen overbodige luxe, vinden werknemers zelf. 35 procent ervaart zijn baan als geestelijk zwaar, 17 procent als lichamelijk zwaar en nog eens 17 procent als geestelijk én lichamelijk zwaar. Daarbij zijn er volgens het Ministerie grote verschillen in opleidingsniveau. De helft van de lager opgeleiden ervaart het huidige werk als lichamelijk zwaar en 9 procent ervaart het als geestelijk zwaar. Onder hoger opgeleiden is dit andersom: 3 procent ervaart hun werk als lichamelijk zwaar en 54 procent als geestelijk zwaar. Qua uitval zijn er overigens geen verschillen in opleidingsniveau. In totaal is 15 procent van de ondervraagden weleens langer dan 3 maanden uitgevallen en denkt 3 procent dat dit in de aankomende 5 jaar gaat gebeuren.
Ook voor andere maatregelen om de gezondheid te bevorderen staan werknemers best open. Een derde staat niet afwijzend tegenover een korting op de sportschool, een kwart wil een fietsplan en eenzelfde percentage is voorstander van een werkplekonderzoek. Een cursus stoppen met roken is met 4 procent het minst populair. Ook zijn er grote verschillen te zien in vraag en aanbod van gezondheidsbevorderende maatregelen. Zo wil 13 procent best een persoonlijk budget om dit te regelen, terwijl maar 4 procent van de werkgevers dit aanbiedt. Maar andersom komt ook voor: 22 procent van de werkgevers biedt aangepaste werktijden aan, terwijl ‘maar’ 13 procent van de werknemers daar op zit te wachten. Ook het fietsplan wordt vaker aangeboden (42 procent), dan afgenomen (27 procent).
In de enquête werd ook gevraagd of werkgevers hun medewerkers mogen aanspreken op hun leefstijl. Meer dan acht op de tien vinden volgens het onderzoek dat dit mag als werknemers veel verzuimen of zich vaak ziekmelden, en als er vermoedens zijn van drugs- of overmatig alcoholgebruik. Voor het aanspreken op het beoefenen van gevaarlijke sporten, overgewicht of roken is echter nauwelijks draagvlak.
Werknemers noemen ook een aantal factoren die (in hun ogen) van belang zijn om aan het werk te blijven. Werkgevers focussen daarbij nogal eens op competenties en scholing, maar voor werknemers is een goede werksfeer het belangrijkst. In volgorde van belangrijkheid komen daarna: zorgen voor goede arbeidsomstandigheden, erkenning/waardering krijgen voor prestaties, een goede combinatie werk-privé en mensen motiveren. Daarbij geldt wel dat thema’s in importantie verschillen naar leeftijdsfase.
bron: P&Oactueel