De second opinion als waardevol instrument in de bedrijfsgeneeskunde
Sinds 1 juli 2017 moeten werkgevers het recht op een second opinion opnemen in hun verzuimbeleid. In de second opinion wordt uitgebreid en onafhankelijk onderzoek gedaan naar de gezondheidsklachten van de werknemer. In dit artikel de ins and outs van de second opinion.
Hoe werkt een second opinion?
Wanneer een werknemer zich arbeidsongeschikt meldt, kan de werkgever een bedrijfsarts inschakelen om de situatie te beoordelen. Deze beoordeling heeft betrekking op de mate van arbeidsongeschiktheid, de loondoorbetalingsverplichting van de werkgever en een re-integratieadvies.
Als de werknemer het oneens is met het advies van de bedrijfsarts, bijvoorbeeld over het re-integratieplan of de onderbouwing ervan, heeft de werknemer sinds 1 juli 2017 het recht op een second opinion. Dit is een onafhankelijke beoordeling door een andere bedrijfsarts. Wettelijk vastgelegd los van de organisatie of de aangesloten arbodienst.
Hoe vaak wordt gebruikgemaakt van een second opinion en wat heb je eraan?
Hoewel er geen exacte cijfers zijn over het gebruik van een second opinion, is het een waardevol instrument wanneer er twijfels zijn over het advies van de bedrijfsarts. Een second opinion biedt een...
Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Werk & Veiligheid?
Dat kan nu voor
per jaar
Met een abonnement op Werk & Veiligheid hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net en de complete Arbowet- en regelgeving op Arbowetweter.nl!