Veiligheid tijdens een onweersbui
Volgens het KNMI worden er in Nederland nog elk jaar gemiddeld twee personen dodelijk getroffen door bliksem. Een veelvoud van dit aantal wordt direct of indirect getroffen, maar overlijdt er niet aan. Wel treden vaak zware verwondingen op zoals brandwonden, hersenletsel en schade aan het zenuwstelsel. Het is dus van belang dat u en uw collega's het gevaar van onweer onderkennen en de juiste maatregelen treffen. We hebben samen met de brandweer een aantal vuistregels opgesteld.
1. Tellen hoe ver weg het is helpt niet.
Er worden allerlei ezelsbruggetjes gebruikt om te onderzoeken of het onweer in de buurt en dus gevaarlijk is. Dit is geen manier die veiligheid garandeert. Het meest veilige is om ervan uit te gaan dat er al gevaar is voor blikseminslag in uw omgeving op het moment dat u een donder of gerommel hoort.
2. Zoek onderdak.
Op het moment dat onweer zich aankondigt moet u direct onderdak zoeken. Goed onderdak is een volledig ommuurd huis (dus geen afdakjes!) en auto’s met een harde bovenkant. Het is aanbevolen tot minimaal een half uur na de laatste donder binnen te blijven.
De volgende tips helpen u op het moment dat u absoluut geen onderdak kunt vinden:
3. Neem...
Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Werk & Veiligheid?
Dat kan nu voor
per jaar
Met een abonnement op Werk & Veiligheid hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net en de complete Arbowet- en regelgeving op Arbowetweter.nl!