Monitor brengt fysieke en mentale gesteldheid werknemers in kaart

Werknemers met vitale beroepen en mensen die zich bezig houden met vitale processen binnen organisaties hebben nu te maken met extra werkdruk. Blijven je medewerkers fysiek en mentaal overeind? De Monitor Vitale Beroepen van Arbo Unie brengt aan de hand van dertig vragen en stellingen anoniem de fysieke en mentale gesteldheid van de werknemers in kaart.

De coronacrisis heeft behalve voor iedere persoon, ook voor ieder beroep andere gevolgen. De één zit al weken noodgedwongen stil, terwijl de ander zich juist een slag in de rondte werkt. Verschillende medewerkers staan onder druk. Dit kunnen de cruciale beroepen zijn zoals geformuleerd door de Rijksoverheid, maar ook beroepen die zich bezig houden met vitale processen binnen organisaties. Al deze professionals hebben te maken met extra werkdruk. Hoe komen zij deze periode door?

Nu alles anders is dan anders, moeten veel werkenden alle zeilen bij zetten. “Die groep is heel breed”, vertelt Jeroen Stoffelsen, strategisch arbeids- en organisatieadviseur bij Arbo Unie. “Van zorgprofessionals die extra diensten draaien tot communicatieprofessionals die collega’s, klanten en relaties informeren over de impact van de crisis op de dienstverlening. Soms ook vanuit een thuiswerkplek die niet optimaal is ingericht, met kinderen om zich heen die ook nog begeleiding en aandacht nodig hebben. Op adrenaline houd je die overbelasting best een tijdje vol, maar daar komt op een bepaald moment een einde aan. Wil je dat niet afwachten, dan doe je er als werkgever verstandig aan deze medewerkers in de gaten te houden.”

Monitor Vitale Beroepen
Om daarbij te helpen heeft Arbo Unie de Monitor Vitale Beroepen ontwikkeld. “Aan de hand van dertig vragen en stellingen brengen we hiermee de fysieke en mentale gesteldheid in kaart van medewerkers die in deze coronacrisis onder extra grote druk staan”, zegt Stoffelsen. “Komen ze bijvoorbeeld nog aan rust en beweging toe en voelen ze zich gesteund door hun thuisfront, collega’s en leidinggevende? Op die manier steken we nu al de thermometer in de organisatie of het team. Per afdeling of team van minimaal 15 deelnemers leveren we een groepsrapportage op die niet te herleiden is tot individuele medewerkers, maar wel inzicht geeft in waar knelpunten zitten en waar behoefte aan is.” Bij een kleiner aantal deelnemers is de anonimiteit niet voldoende te waarborgen.

Arbo Unie doet daarbij ook aanbevelingen. Stoffelsen: “De Monitor geeft handvatten om als team het gesprek aan te gaan. Zo help je elkaar om je werk vol te houden zo lang het nodig is. Ook op individueel niveau kunnen onze bedrijfsmaatschappelijk medewerkers ondersteunen. In een persoonlijk gesprek geven zij medewerkers gerichte adviezen over hoe ze bijvoorbeeld hun ontspanning kunnen nemen of meer grip op hun situatie krijgen. Want dat veel werkenden nu onder grote druk staan, is misschien onvermijdelijk; je kan wél voorkomen dat een aantal medewerkers straks onderuit gaat als na deze storm het adrenalinepeil weer zakt.”

Bron: Arbo Unie

Gezondheidsmanagement