De Stichting Bedrijfshulpverlening Nederland vroeg recentelijk een groot aantal MKB’ers naar de bezetting van bedrijfshulpverleners binnen hun bedrijf over de afgelopen jaren. Uit dit onderzoek blijkt dat de economische crisis voor een lager aantal goed opgeleide BHV’ers op de werkvloer zorgt.
Minder BHV'ers
Meer dan 50% van de ondervraagde bedrijven gaf aan minder BHV'ers te hebben dan een aantal jaren geleden. Bij één op de 10 bedrijven is zelfs helemaal geen bedrijfshulpverlener meer in dienst. Vaak worden BHV-ers bij ontslag niet vervangen of ontbreekt er steeds vaker de wil om tijd en geld te investeren in bedrijfsveiligheid.
60% van de bedrijven die in bedrijfshulpverlening heeft moeten snijden, wees direct of indirect de crisis aan als oorzaak van deze daling. Er is minder budget voor opleidingen of herhalingscursussen, maar er wordt ook gewacht met het aanwijzen van vervangers van wegbezuinigde BHV-opgeleide medewerkers.
Schadelijke trend
'Het is een trend die we de laatste jaren duidelijk merken,' aldus Brenda van Dranen, adjunct-directeur van Stichting Bedrijfshulpverlening Nederland. 'Veel ondernemers willen wel, maar zien er momenteel simpelweg geen mogelijkheid toe. Er is tijdelijk geen opleidingsbudget of werknemers kunnen niet worden gemist voor een cursus vanwege onderbezetting op de werkvloer. De BHV-opleiding of de herhalingscursus wordt dan uitgesteld.' Stichting Bedrijfshulpverlening Nederland maakt zich dan ook zorgen om de veiligheid op de werkvloer mocht deze trend zich blijven voortzetten.
Onderzoeksvragen en -resultaten
Tijdens het onderzoek ondervroeg de Stichting bedrijfshulpverlener(s) uit 364 MKB-bedrijven. Dit onderzoek werd uitgevoerd in april/mei 2013. Neem voor vragen over dit bericht contact op met Brenda van Dranen: b.vandranen@stibened.nl