Meer bewegen tijdens werk? Ga staan!

Volgens wetenschappelijk onderzoek is langdurig zitten erg ongezond en vergroot het de risico’s op eerder overlijden. Daarnaast kun je deze risico’s niet compenseren door na het werk veel te sporten. De meest simpele en doeltreffende oplossing om langdurig stilzitten tegen te gaan en meer te bewegen tijdens de dag is staand te gaan werken. Staand werken heeft 3 voordelen.

1. Je bent 30% productiever als je staat.
Je hebt een actievere houding en voelt je energieker. Je kan staand heel goed computer werk doen.

2. Het is lekker voor je lichaam als alternatief voor het langdurige zitten.
Let op, het beste is om staan en zitten af te wisselen. De hele dag staan is ook niet gezond.

3. Je verbrandt er calorieën mee.
1 uur en 45 minuten staand werken staat gelijk aan 30 minuten joggen.

Ondanks het feit dat staand werken erg simpel en doeltreffend is wordt het in Nederland nog weinig toegepast. Een aantal organisaties hebben al wel zit/sta-bureaus of een sta-vergadertafel. Springlab heeft onderzocht waar dit aan ligt. Uit doelgroeponderzoek blijkt dat mensen niet bekend zijn met de voordelen van staand werken en niet verleid worden om staand te gaan werken. Een statafel is niet sexy en in je eentje staan tussen zittende collega’s is ook niet heel aantrekkelijk.

Omdat Springlab voor de Active Working Challenge bezig is om staand werken te promoten, zijn ze een experiment gestart. Het doel van het experiment was om te testen wat mensen verleidt naar een statafel. Hiervoor heeft Springlab drie statafels (stafel) ontwikkeld om staand te werken en te overleggen. De drie concepten zijn:

1. De Tijd Statafel

De Tijd Statafel is een statafel met een iPad waarop je kunt kiezen hoe lang je meeting mag duren. Op de iPad kun je kiezen uit 15, 30, 45 of 60 min. Als je op start drukt gaat de timer lopen. Het idee is dat de tafel je ook helpt om af te komen van ellendig lange vergaderingen. Staand werken gaat sneller, helemaal als er tijdsdruk is.

2) De Tuin Statafel
Dit is een statafel met een groene, gezonde look & feel. In de tafel zitten eetbare plantjes verwerkt (munt voor je thee, basilicum voor op je brood). Daarnaast zie je veel hout.

3. De Teken Statafel
Dit is, het woord zegt het al, een statafel waarop je kunt tekenen. Zo kun je tijdens een meeting je plannen en ideeën tekenen zodat meetings effectiever en creatiever worden.

De tafels hebben we verspreid op het Science Park (Uithof) in Utrecht. Zo stond er één in het Bestuursgebouw van de universiteit, één in de Hogeschool van Utrecht en één in een overlegruimte voor studenten van de universiteit. Bij elke tafel hing een bordje met de naam van de tafel en op de tafel lag een briefje met een uitleg over de voordelen van staand werken. Vervolgens zijn we gaan observeren of mensen uit zichzelf bij de tafels gingen staan om te werken of te overleggen.

Na een aantal uur testen constateerden we een paar opvallende uitkomsten.

Wat werkte:
- opvallende poten
- uitlegbrief + bordje
- tafel op een niet te opvallende plek, in een hoek. Je ‘staat’ niet voor paal
- extra aankleding rondom de tafel zoals het groene kleedje bij de Tuin Statafel
- plantjes / groen + hout combi
- grote statafel. Hoe groter, hoe eerder de kans dat je er gaat staan
- laten zien dat het de gezonde keuze is.

Wat werkte niet?
- de tekentafel. Deze valt mensen niet op.
- de tafels waren niet in hoogte verstelbaar.
- er zat geen stopcontact voor de laptop adapter in verwerkt.

Springlab gaat deze input gebruiken om een verbeterd concept voor een Stafafel te ontwikkelen, gericht op meetings en vergaderingen. Deze wordt straks ook weer getest in de praktijk. Uiteindelijk zal samen met een ondernemer een Statafel op de markt gebracht worden die mensen moet verleiden om staand te gaan werken en te overleggen.

De Stichting Springlab heeft samen met Het Nederlands Instituut voor Sport & Bewegen het Active Working Lab gestart waarbinnen innovaties ontwikkeld worden om bewegen en werken te kunnen combineren. Dit doet Springlab samen met een netwerk van ondernemers, doelgroep, innovators en experts.

Bron: Springlab

Gezondheidsmanagement