Topscorer
De griepepidemie duurt nu al 16 weken en is daarmee de langste van de afgelopen twintig jaar. Wel neemt het aantal mensen met griepachtige klachten langzaam af en slaat het weer om. Waarschijnlijk jaagt de lente de griep binnenkort het land uit.
Virus houdt van droogte
De afgelopen winter kon de griep zich optimaal en langdurig verspreiden. Griepvirus wordt vooral overgedragen in de lucht – het meest op korte afstand via grote druppels – en minder vaak via contact met de handen. De overleving van het virus in luchtdeeltjes hangt nauw samen met de luchtvochtigheid. In droge lucht kan het virus goed gedijen, in vochtige lucht sterft het snel. De koude en droge lucht van de afgelopen maanden bood het virus dus ideale omstandigheden. De afgelopen maand maart was de koudste in vijfentwintig jaar en sinds bijna zestig jaar was de lucht in maart niet meer zo droog.
B-griep
Bovendien lijkt het B-virus gedurende de epidemie zo van gedaante te zijn veranderd dat meer mensen er ziek van zijn geworden. Waardoor de laatste weken niet alleen in Nederland maar ook in andere Europese landen in verhouding meer B-virus voorkwam. In veel andere Europese landen is de griep al aan het afnemen. NIVEL-projectleider, epidemioloog en huisarts Gé Donker: 'Waarschijnlijk doordat daar al eerder de temperatuur en luchtvochtigheid opliepen. Terwijl wij een langdurige droge en koude periode hadden, regende het in bijvoorbeeld Zuid-Europa wel. De epidemie duurde ook lang doordat er drie varianten circuleerden die elkaar niet verdrongen. De laatste weken heeft de B-griep de overhand genomen.'
Neus- en keelmonsters
Het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) spreekt van een epidemie als meer dan 51 op de honderdduizend mensen zich met griepachtige klachten melden bij de huisartsen van de Continue Morbiditeits Registratie Peilstations en het virus wordt aangetoond in neus- en keelmonsters. Afgelopen week meldden zich nog 52 van de 100.000 mensen met griepachtige klachten bij de huisarts. Van de monsters was bijna 40% positief voor griep, vooral B-griep, sporadisch influenza A(H3N2) en geen Mexicaanse griep meer.
CMR
De Continue Morbiditeits Registratie (CMR) Peilstations van het NIVEL vormen een representatieve groep van 59 Nederlandse huisartsen in 42 praktijken. Hun patiëntenpopulatie bestrijkt ongeveer 0,8% van de Nederlandse bevolking en is representatief naar regio en naar verdeling over stad en platteland. De peilstation-huisartsen rapporteren wekelijks (waardoor trends zeer snel zichtbaar worden) of op jaarbasis over het vóórkomen van een aantal ziekten, gebeurtenissen en verrichtingen die in routine-registraties ontbreken en daarin niet gemakkelijk zijn op te nemen. De CMR-peilstations bestaan sinds 1970. De meeste registraties lopen over meerdere jaren.
Bron: NIVEL