Inspecties gaan onderrapportage beroepsziekten aanpakken

Bedrijfsartsen worden aangepakt
De Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) en de Inspectie SZW, voorheen de Arbeidsinspectie, gaan bedrijfsartsen aanpakken die beroepsziekten niet melden. Bedrijfsartsen zijn daartoe wettelijk verplicht bij ziekten die overwegend zijn veroorzaakt door het werk. Slechts door één op de vijf bedrijfsartsen wordt daar gehoor aan gegeven.

'Een bedrijfsarts die niet of te weinig meldt, wordt daarop aangesproken', laat de arbeidsinspectie in een reactie weten. 'Zo’n arts krijgt op basis van zijn registratie als bedrijfsarts een aanmaning dat hij beroepsziekten moet signaleren, melden en voorkomen. Deze artsen worden de komende jaren gevolgd in het melden.'

Slechts 6.451 beroepsziekten gemeld
Uit de cijfers van het Nederlands Centrum van Beroepsziekten (NCvB) blijkt dat maar een fractie van de bedrijfsartsen zich houdt aan de meldplicht. Het NCvB concludeert uit een proef waarbij bedrijfsartsen worden begeleid in hun meldgedrag dat het aantal meldingen van beroepsziekten zeven keer hoger zou moeten zijn dan nu het geval is. In 2012 werden niet meer dan 6.451 beroepsziekten gemeld door bedrijfsartsen.

De cijfers over beroepsziekten zouden inzicht moeten geven in risicogroepen en vormen de basis voor beleid en preventieve activiteiten. De gebrekkige registratie is voor de beide inspecties aanleiding om bedrijfsartsen aan te spreken op hun wettelijke meldplicht. Om inzichtelijk te maken waarom en hoeveel bedrijfsartsen niet melden, zijn IGZ en de Inspectie SZW een onderzoek gestart. Alle bedrijfsartsen moeten verplicht een enquête invullen waarin naar het meldings- en preventiegedrag gevraagd wordt.

Meldingen nodig voor beter beleid
Door de beperkte meldingen is er geen goede basis voor het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om beleid te maken, zo stelt Dick Spreeuwers voormalig directeur van het NCvB. 'De cijfers zijn onvoldoende en geven geen goed beeld. Hierdoor kunnen de problemen rond beroepsziekten niet goed worden aangepakt.' Spreeuwers is bedrijfsarts en was tien jaar directeur van de instantie waar bedrijfsartsen beroepsziekten moeten melden.

Sinds 1999 is het melden van beroepsziekten verplicht voor bedrijfsartsen. Het is de eerste keer dat de inspecties de bedrijfsartsen aanspreken op hun gebrekkige meldingsactiviteit.

De resultaten van de enquête van IGZ en de Inspectie SZW zullen juni 2014 bekend worden gemaakt.

Bron: altijdwatmonitor.ncrv.nl

Gezondheidsmanagement