Hitteplan actief: wat is de rol van de werkgever?

Het Nationaal Hitteplan is vanaf woensdagochtend  24 juni van kracht in grote delen van Nederland. Het RIVM adviseert inwoners van zeven provincies alert te zijn op oververhitting. De kans op een hittegolf de komende dagen in deze provincies is groot. Wat betekent dat voor de arbeidsomstandigheden van de werknemers?

Het besluit tot activatie van het Nationaal Hitteplan is genomen omdat de kans groot is dat zich in de provincies Overijssel, Gelderland, Utrecht, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg de komende week een hittegolf voordoet. Dit betekent dat er vijf dagen achter elkaar temperaturen worden bereikt van 25 graden of meer. Van deze vijf dagen moet minimaal drie dagen de 30 graden worden aangetikt.

Het hitteplan is nu ingesteld voor provincies waar naar verwachting temperaturen rond en boven de 30 graden worden bereikt. Bewoners in deze provincies krijgen het advies bewust meer te drinken en het huis koel te houden. Dit geldt vooral voor kwetsbare groepen, zoals ouderen, baby's, mensen met overgewicht en mensen met een chronische ziekte.

Tips bij een hittegolf
Hoe zwaar het werken is met deze temperaturen is per sector of per bedrijf verschillend. Als werkgever kan je jouw werknemers de volgende adviezen meegeven om geen zonnesteek, oververhitting of uitdroging op te lopen.

Probeer je werkplanning aan te passen dat je de zon tussen 12.00 en 15.00 vermijdt. Verlaag bij extreme hitte het werktempo en de werkintensiteit. Werk niet te lang achter elkaar en pauzeer tussendoor in koele ruimtes.

Draag als het kan aangepaste kleding. Smeer je om de twee uur in met anti-zonnebrandmiddel van minimaal factor 20. Bij veel zweten vaker smeren. Drink voldoende water of sportdrank en zorg dat je voldoende zout binnenkrijgt.

De werkgever kan ook in de werkomgeving rekening houden met de hitte. Zorg dat het binnen koel blijft: schakel waar dat kan apparaten uit die warmte produceren en maak platte daken nat. Zorg bij werk in de buitenlucht dat werknemers zoveel mogelijk worden afgeschermd tegen de zon, door een parasol of overkapping.

Daarnaast gelden er tijdens het hitteplan speciale regels voor het vervoer van vee. Er mogen minder dieren per wagen worden vervoerd en er moet goede ventilatie voor de dieren worden geregeld. Bij temperaturen van meer dan 35 graden mogen dieren helemaal niet meer de weg op. Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaan de komende dagen actieve controles uitvoeren.

Bron: RIVM

Gezondheidsmanagement