Hardste stijging ziekmeldingen ooit zorgt voor hoog verzuimpercentage

Griep en corona waren in november 2021 de belangrijkste veroorzakers van het verzuim, ieder verantwoordelijk voor circa 30% van de ziekmeldingen.

Het verzuimpercentage in Nederland steeg in november 2021 naar 5,1%. Dit uitzonderlijk hoge niveau werd bereikt doordat het aantal ziekmeldingen die maand met maar liefst 33% steeg. Het meeste verzuim werd veroorzaakt door Covid-19 en griep. Dat blijkt uit cijfers van arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare.

Het gemiddelde ziekteverzuim in het mkb lag in november met 4,7% ook historisch hoog, maar zoals gebruikelijk lager dan de 5,1% bij de bedrijven met meer dan 250 werknemers. Het CBS meldde al dat het verzuim in het derde kwartaal met 4,6% het hoogst was sinds de invoering van de Wet verbetering poortwachter in 2002.

Stijging ziekmeldingen

In november 2021 steeg het aantal ziekmeldingen dat ArboNed en HumanCapitalCare gezamenlijk ontvingen met een derde ten opzichte van de maand ervoor. Dat is de hardste stijging van het aantal ziekmeldingen ooit. Terwijl er in november vaak een stabilisering van het aantal meldingen te zien is. In alle sectoren ligt dit aantal nu boven het niveau van 2019 en 2020.

In de zorg is het ziekteverzuim al tijden het hoogst. In november 2021 ontvingen de arbodiensten uit de zorg 37% meer ziekmeldingen dan de maand ervoor. Het gemiddelde verzuimpercentage in de zorg steeg hiermee verder van 6,1% in oktober naar 7,0% in november. De zorg was daarmee niet de sector met relatief de hardste stijging van het aantal ziekmeldingen. Dat was het onderwijs, waar het aantal ziekmeldingen met 77% toenam. “Dat betekent 14 ziekmeldingen per 100 medewerkers in het onderwijs”, zegt directeur medische zaken Truus van Amerongen van ArboNed. “Voor zover wij weten, is dit de hoogste stijging die wij ooit hebben gemeten.”

Coronamaatregelen

Griep en corona waren in november 2021 de belangrijkste veroorzakers van het verzuim, ieder verantwoordelijk voor circa 30% van de ziekmeldingen. De arbodiensten verwachten dat de effecten van de maatregelen van eind november zichtbaar worden in de cijfers van december en dat het verzuim zal dalen. De harde lockdown van december is waarschijnlijk pas later zichtbaar. Van Amerongen: “We roepen werkend Nederland op vol te houden en de adviezen van de overheid na te leven. De maatregelen dragen echt bij aan een afname van het aantal besmettingen, met als ‘bijvangst’ dat ook de verspreiding van griep beperkt blijft, net als vorig jaar.”

De arbodiensten staan hiermee achter de basismaatregelen: thuiswerken tenzij het niet anders kan, hygiënemaatregelen in acht nemen en bij klachten thuisblijven en testen. Daarnaast adviseren de arbodiensten aan werkgevers om goed aandacht te houden voor de collega’s die aan het werk zijn en mogelijk de extra gaten moeten dichtlopen. Om onnodige overbelasting te voorkomen is het goed om kritisch te kijken welk werk nu echt moet en welk werk mogelijk uitgesteld kan worden.

Bron: ArboNed

Gezondheidsmanagement