Gevaarlijke stoffen managen

Risicobeoordeling van gevaarlijke stoffen
werken met de stoffenmanager

Vrijwel ieder bedrijf heeft met gevaarlijke stoffen te maken: van autobedrijf tot voedingsmiddelenindustrie, en van chemische industrie tot drukkerijen. Om blootstelling daaraan te beoordelen, zijn er diverse beoordelingsmodellen waar je als preventiemedewerker mee aan de slag kunt.            

Gevaarlijke stoffen kunnen schadelijk zijn voordat een mens de stof detecteert (ruiken, zien of voelen). De effecten van blootstelling aan gevaarlijke stoffen zijn niet altijd direct zichtbaar. Dit wil niet zeggen dat er geen schade is opgetreden aan de gezondheid, wellicht komen de effecten pas over tientallen jaren tot uiting. Dit noemen we de zogenaamde uitgestelde effecten over langere termijn. Ter vergelijking, en om de ernst en omvang van deze problematiek aan te tonen: in Nederland zijn in 2016 ongeveer 70 mensen omgekomen door een arbeidsongeval. De schatting is dat er jaarlijks ongeveer 3000 mensen overlijden aan de gevolgen van uitgestelde effecten van gevaarlijke stoffen.

Blootstelling moet dus zoveel mogelijk worden voorkomen, want genezen is niet altijd meer mogelijk!

Wettelijke verplichting
Het Arbobesluit (art. 4.1b) geeft aan dat de werkgever de verplichting heeft om in...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Werk & Veiligheid?

Dat kan nu voor

€ 245,00

per jaar

Met een abonnement op Werk & Veiligheid hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net en de complete Arbowet- en regelgeving op Arbowetweter.nl!

Gezondheidsmanagement