Bacterie 'Chlamydia abortus' gevaar voor zwangere vrouwen

 

Uit onderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) blijkt een onverwacht grote verspreiding van de bacterie Chlamydia (ook wel Chlamydophyla) abortus. Dit agens kan bij schapen en geiten, maar ook bij mensen een abortus veroorzaken. In ons land is meer dan 70% van de melkgeiten- en melkschapenbedrijven ermee besmet.

Bijwonen geboorte wordt ontraden

De afgelopen drie jaar zijn er in Nederland drie gevallen bekend van een spontane abortus die door dit organisme werd veroorzaakt. Dit is voor specialisten reden om aan te nemen dat het met het risico voor de bevolking wel mee zal vallen. Daarbij maken ze wel een uitzondering voor zwangere werkneemsters die met klein melkvee te maken hebben.

De bacterie is naast de mogelijke aanwezigheid van Coxiella en bijvoorbeeld Listeria nog een reden om zwangere vrouwen in principe het bijwonen van de geboorte van kleine herkauwers te ontraden. Aangezien de bacterie in stof waarschijnlijk enige weken tot maanden kan overleven, is het raadzaam om verspreiding van stof via de werkkleding en onbewerkte wol te voorkomen.

Zwangere werkneemsters moeten dus gedurende langere tijd werkplekken met melkgeiten en melkschapen vermijden. Of er meer aandoeningen, ook bij niet-zwangeren, door kunnen ontstaan (longontsteking bijvoorbeeld) zal moeten worden onderzocht.

Geen vaccin voor dieren
De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie vindt het vooralsnog te vroeg om de schapen en geiten tegen dit organisme te laten vaccineren. Stigas heeft een informatiefolder uitgegeven voor werknemers en werkgevers; "Veilig werken met dierziekten". Daarin komt ook de Chlamydia aan de orde.

Kiza stelde een Kiza-quickkaart op voor de bedrijfsarts met de meest noodzakelijke gegevens over de Chlamydia abortus.

Bron: Kiza

Gezondheidsmanagement