Hoe wordt er omgegaan met mensen met een beroepsziekte? AltijdWatMonitor, het onderzoeksprogramma van de NCRV wil uitzoeken in welk systeem mensen die ziek zijn geworden door hun werk terecht komen. Verslaggevers Miranda Grit en Daan Jansen doen op de site steeds verslag van de vorderingen in het onderzoek.
De Inspectie SZW, voorheen Arbeidsinspectie, gaat meer capaciteit vrijmaken om beroepsziekten aan te pakken. ‘We gaan meer aandacht besteden aan inspecties die gericht zijn op het voorkomen dat mensen ziek worden door het werk’, zegt Marga Zuurbier, directeur arbeidsomstandigheden Inspectie SZW op de Altijd Wat Monitor van de NCRV.
Het RIVM schat dat jaarlijks 50.000 Nederlanders een beroepsziekte oplopen. Daarnaast overlijden er naar schatting 3.000 mensen per jaar aan een ziekte veroorzaakt door het werk. Dat komt neer op acht doden per dag.
De Inspectie SZW erkent dat er extra aandacht nodig is om het probleem van beroepsziekten aan te pakken. ‘Helaas gebeurt het nog te vaak dat iemand ziek wordt door het werk. En in die zin moet je zeggen: er moet een intensivering plaatsvinden ten opzichte van wat er nu gebeurt’, aldus Zuurbier.
Op dit moment gebruikt de inspectie 70% van haar capaciteit om ongevallen op het werk terug te dringen. De rest wordt ingezet om de arbeidsomstandigheden te verbeteren zodat er geen beroepsziekten kunnen ontstaan. Uit onderzoek van Altijd Wat Monitor blijkt de jaarlijkse maatschappelijke schade veroorzaakt door werk, voor 93% voortkomt uit beroepsziekten. Slechts 7% van komt voor rekening van ongevallen.
Jan Popma, onderzoeker arbeidsomstandigheden aan de Universiteit van Amsterdam, vindt dat de Inspectie SZW veel meer oog moet hebben voor beroepsziekten. ‘Er wordt nu veel tijd gestoken in arbeidsongevallen en preventie daarvan. Er moet heel veel meer in beroepsziekten geïnvesteerd worden dan in ongevallen.’
Woensdag 5 februari besteedt Altijd Wat Monitor om 21.30 uur op Nederland 2 een hele uitzending aan het thema beroepsziekten, waarin helder wordt hoe een werknemer die ziek wordt door zijn werk, veelal aan zijn lot wordt overgelaten. De uitzending is tot stand gekomen met de hulp van het publiek, dat via het meldpunt www.ziekdoormijnwerk.nl informatie en ervaringen kon delen met de redactie.
Bron: altijdwatmonitor.ncrv.nl