31 meldingen asbestkanker bij bakkers sinds 2000

Het Instituut Asbestslachtoffers (IAS) heeft tussen 2000 en 2011 31 meldingen binnengekregen van werknemers uit de broodindustrie  die asbestkanker hebben opgelopen. De werknemers hebben soms bij meerdere bakkerijen gewerkt, in totaal zijn 38 dienstverbanden geregistreerd.

ZEMBLA onthulde in de uitzending van 9 januari dat bij het grootste bakkerijbedrijf van Nederland, Bakkersland, in de afgelopen twee jaar minstens drie keer asbest is vrijgekomen uit broodovens. Daarbij is in minimaal één geval ook asbest op het brood terecht gekomen.

In de uitzending van ZEMBLA kwam ook een voormalig ovenist van Bakkersland aan het woord die naar eigen zeggen asbestkanker heeft opgelopen door zijn werk in de bakkerij. Uit de cijfers van het IAS blijkt dat er waarschijnlijk veel meer bakkers zijn die asbestkanker hebben opgelopen.

Het IAS houdt per beroepsgroep en industrie het aantal slachtoffers van asbestkanker bij. Het Instituut werd in 2000 opgericht om slachtoffers van mesothelioom bij te staan in juridische procedures. De bakkers die zich sinds 2000 bij het IAS hebben gemeld, zijn al tientallen jaren eerder blootgesteld aan asbest.

Volgens Gert van der Laan, klinisch arbeidsgeneeskundige  van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (AMC) tonen de cijfers aan dat het werken met de ovens gevaarlijk is: 'Duidelijk is dat bakkers bij het werk met verouderde ovens asbest kunnen inademen. Als er al zichtbare asbestverontreiniging op het brood voorkomt, dan komen ook veel onzichtbare vezels in de lucht vrij. En bij het inspannend werk in de hitte van een bakkerij is het ademminuutvolume veel hoger dan normaal, waardoor meer deeltjes per minuut worden ingeademd.' Of het vrijkomen van asbest uit bakkersovens ook leidt tot gevaar voor consumenten die het brood eten, is niet duidelijk. Er zijn niet voldoende wetenschappelijke gegevens om daarover een betrouwbare uitspraak te kunnen doen.

Paul Swuste, asbestdeskundige van de TU Delft denkt dat het werkelijke aantal slachtoffers nog hoger ligt: 'Dit zijn alleen de mesothelioomgevallen, maar de werknemers die door asbestblootstelling longkanker hebben gekregen staan hier niet bij.'

Bakkersland stelde in reactie op de uitzending van ZEMBLA dat werknemers geen enkel gevaar lopen door het werk met de verouderde ovens. Maar Van der Laan bestrijdt dat: 'De gezondheidsschade door werk met deze oude ovens wordt, zonder teken van compassie, afgewenteld op de werknemers. Erst kommt das Fressen, dann kommt die Moral.' Hij wil dat de ovens versneld worden gesaneerd.

Lees ook:

Instituut asbestslachtoffers

Het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB)

Bron: ZEMBLA

Gezondheidsmanagement