Ruim 40% Nederlanders vreest niet door te kunnen werken tot 67 jaar

Uit recent onderzoek blijkt dat ruim 40% van de werknemers in Nederland vreest niet door te kunnen werken tot 67 jaar. Werknemers denken gemiddeld te kunnen doorwerken tot 65,5 jaar.

Delta Lloyd onderzoekt jaarlijks het pensioenbewustzijn van werknemers, waar de pensioenleeftijdverwachting een onderdeel van is. Delta Lloyd vindt het belangrijk dat werknemers in Nederland zich kritisch buigen over hun pensioen. Zo kunnen ze op tijd nog bijsturen en eventuele financiële teleurstellingen later voorkomen.

Ingrid de Graaf, algemeen directeur commerciële divisie Delta Lloyd: 'De resultaten uit het onderzoek Hoe gaat Nederland met Pensioen? laten zien dat slechts 17% van de werknemers wil doorwerken tot 67 jaar of ouder. De acceptatie om later met pensioen te gaan is nog beperkt, terwijl de pensioenrichtleeftijd vanaf 1 januari naar 67 jaar is gegaan en naar verwachting zal blijven stijgen omdat we allemaal ouder worden.’

Pensioenleeftijdverwachting
Geschatte pensioenleeftijd

• Werknemers ‘vrezen’ gemiddeld tot 67 te moeten werken,
maar veel werknemers denken dat niet te kunnen.
• Tussen de gewenste en de ‘gevreesde’ pensioenleeftijd zit
bijna 3 jaar verschil.
• Gemiddeld denkt men tot 65 jaar te kunnen doorwerken.

Pensioenleeftijd 67 jaar of ouder
• Ruim 40% Nederlanders vreest niet door te kunnen
werken tot 67 jaar.
• 44,2% van de werknemers verwachten een
pensioenleeftijd van 67 jaar of ouder gezien de huidige
regeling.
• Slechts 16,5% van de werknemers wil doorwerken tot 67
jaar of ouder.
• 51,9% van de werknemers vreest voor een
pensioenleeftijd van 67 jaar of ouder.
• Een kwart van de werknemers (24,9%) vindt een
pensioenleeftijd van 67 jaar of ouder voor zichzelf haalbaar.

Vrees komt door gebrekkig financieel inzicht

Werknemers met weinig financieel inzicht in hun pensioensituatie vrezen lang, tot 68, te moeten doorwerken. Zij geven echter aan dat zij maar tot 65,2 kunnen doorwerken, waardoor een gat van bijna drie jaar ontstaat. De Graaf vervolgt: 'Als Nederlanders zich tijdig verdiepen in hun pensioen, kunnen ze als dat nodig is nog iets veranderen aan hun persoonlijke financiële situatie. Uit ons onderzoek blijkt dat bijna de helft van de werknemers nog nooit een pensioenberekening heeft laten maken. Ook blijkt dat de werknemers die dat wel hebben gedaan een minder grote kloof hebben tussen hun gewenste en gevreesde pensioenleeftijd. We roepen mensen op zich te verdiepen in hun pensioensituatie. Alleen als duidelijk is waar je staat, wat je later wil doen, hoeveel je daarvoor nodig hebt en hoe je pensioen er straks uit ziet, weet je of dat voldoende is en kun je ook nog bijsturen.'

Hoe gaat Nederland met Pensioen?

Delta Lloyd wil het pensioenbewustzijn vergroten en mensen stimuleren zich op tijd kritisch over hun pensioen te buigen. Het onderzoek ‘Hoe gaat Nederland met Pensioen’ is hier onderdeel van en onderzoekt het pensioensbewustzijn van Nederland op verschillende thema’s. Binnen het thema pensioenleeftijdverwachting worden jaarlijks de verwachte (verwacht volgens huidige pensioenregeling), gewenste (willen werken), gevreesde (moeten werken) en haalbare (kunnen werken) pensioenleeftijd gemeten. ‘Hoe gaat Nederland met Pensioen?’ is in opdracht van Delta Lloyd uitgevoerd door GfK onder 1000 werknemers. 

Lees hier het onderzoek Hoe gaat Nederland met Pensioen? 

Bron: GfK/Delta Lloyd

Duurzame inzetbaarheid