Hedy d’Ancona-prijs voor excellente zorgarchitectuur 2012

ACTA Academisch Tandheelkundig Centrum Amsterdam en het Ronald McDonald Centre zijn de winnaars van de Hedy d’Ancona-prijs voor excellente zorgarchitectuur 2012.

De winnaars en Hedy d'Ancona

De jury selecteerde de winnaars uit zes genomineerde projecten. De jury noemt beide projecten in hoge mate excellent. De winnaars, Benthem Crouwel Architekten, Fact Architects en opdrachtgevers Vrije Universiteit en Stichting Ronald McDonald ontvingen de gedeelde prijs van elk 10.000 euro uit handen van mevrouw Hedy d’Ancona.
Uit het juryrapport: ‘Het ACTA is exceptioneel goed uitgewerkte architectuur; een gebouw van internationale allure. Tot in de kleinste details is het thema, een gestroomlijnde omgeving voor zorg, onderwijs en onderzoek, doorgevoerd. Het gebouw imponeert direct bij binnenkomst en dat is volgens de jury precies wat patiënten, studenten en onderzoekers vertrouwen geeft in het hoogstaande vak tandheelkunde dat in het gebouw wordt uitgevoerd, onderwezen en onderzocht.’

Van het Ronald McDonald Centre gaat volgens de jury een sterke voorbeeldfunctie uit: 'Het sportcomplex voor gehandicapte kinderen laat zien hoe de droom van één persoon kan uitgroeien tot een indrukwekkend en origineel gebouw. Het valt te prijzen dat het gebouw een plek is waar kinderen met veel plezier komen om recreatief en competitief te sporten, zonder dat het een zorgfunctie uitstraalt. De totstandkoming van het Ronald McDonald Centre acht de jury op alle vlakken uitmuntend.’

Initiatief en doelstelling

De Hedy d’Ancona-prijs is een gezamenlijk initiatief van het Stimuleringsfonds voor Architectuur (SfA) en TNO. Atelier Rijksbouwmeester en het ministerie van VWS ondersteunen het initiatief.

De prijs en de eraan gekoppelde communicatie en publiciteit beogen de kwaliteit van zorggebouwen in alle facetten te verbeteren. De prijs is geen doel maar een middel om:

  • Voorbeeldige architectuur in de zorgsector bekendheid te geven bij alle betrokken partijen (opdrachtgevers, architecten, zorgprofessionals, overheden, gebruikers en ontwerponderwijs)
  • Kennis te verzamelen en delen over de totstandkoming van de genomineerde projecten.

Tweede editie
De Hedy d’Ancona-prijs voor excellente zorgarchitectuur gaat niet over een mooi gebouw zonder meer. Professioneel opdrachtgeverschap, visionaire architectuur, gevarieerde interieurs en innovatieve zorgconcepten zijn noodzakelijk voor een volgende generatie zorggebouwen. Uit de 101 inzendingen blijkt dat bouwen met respect voor de patiënt, cliënt, medewerker en familie, en met een meerwaarde voor de wijk en het omringende landschap, geen eenvoudige opgave is. Niettemin laat deze tweede editie van de prijs zien, dat de variatie aan oplossingen toeneemt. Slechts enkele bijzondere projecten zijn voorbeeldstellend en inspirerend. Bovendien maken medici, zorgprofessionals en architecten nog veel te weinig gebruik van elkaars expertise. De tweede ronde van de Hedy d’Ancona-prijs toont aan dat streven naar kwaliteitsverbetering in de zorgarchitectuur nodig blijft. In 2014 wordt de prijs opnieuw uitgereikt.

Bron: TNO

Duurzame inzetbaarheid