Veilige grens voor vallen van hoogte niet te bepalen

Er is geen veilige ondergrens voor het vallen van hoogte te geven; ook een val van geringe hoogte kan lichamelijk letsel bij werknemers veroorzaken. Dit concludeert de Gezondheidsraad in een advies aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

12.000 vallen per jaar
In Nederland werken naar schatting 2,1 miljoen mensen voor kortere of langere tijd op hoogte. Dit leidt jaarlijks tot ongeveer 12.000 ongevallen door een val, waarbij 18 werknemers overlijden en 1.230 werknemers worden opgenomen in een ziekenhuis. In vergelijking: in totaal overlijden jaarlijks gemiddeld 82 werknemers als gevolg van een arbeidsongeval. Vallen van hoogte is daarmee een belangrijk gezondheidsrisico op het werk. Daarom heeft de Gezondheidsraad zich op verzoek van de minister van SZW gebogen over de vraag of er een veilige of gezondheidskundige grens is vast te stellen waar beneden geen lichamelijk letsel kan optreden door een val.

Het is duidelijk dat er een relatie is tussen valhoogte en de mate van letsel: hoe groter de valhoogte hoe meer kans op ernstig letsel en overlijden. Bij het afnemen van de valhoogte neemt ook de kans op ernstig letsel af. Toch is het volgens de Gezondheidsraad niet mogelijk om een veilige of gezondheidskundige grens voor de valhoogte vast te stellen op basis van de beschikbare kennis. Ook een val van geringe hoogte kan namelijk leiden tot ernstig of dodelijk letsel.

Maatregelen verplicht
Indien valgevaar bestaat zijn werkgevers volgens het Arbobesluit verplicht maatregelen te treffen, ongeacht de hoogte waarop wordt gewerkt. Dit sluit aan bij de bevinding dat er geen veilige grens te geven is. De raad pleit voor meer bewustwording bij werkgevers dat ook werken op relatief lage hoogtes (onder de 2,5 meter) risico's meebrengt.

Advies Vallen van hoogte (PDF)

Bron: Gezondheidsraad

Beleid en overheid