Seksuele intimidatie op de werkvloer
Recente berichten naar aanleiding van meldingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag laten zien dat seksuele intimidatie een probleem is in de media. Maar ook in andere sectoren komt het nog steeds regelmatig voor. Hoe moet je daar als werkgever mee omgaan?
Het is ingrijpend voor wie het overkomt, maar heeft ook impact op collega’s en het bedrijf als geheel. Om zicht te krijgen op wat er gebeurt en dit aan te pakken, is het van belang dat werknemers ervaringen met ongewenst gedrag melden, het liefst zo vroeg mogelijk.
Uit onderzoek blijkt dat zij dit lang niet altijd doen. Werkgevers en preventiemedewerkers kunnen meldingen stimuleren door seksuele intimidatie bespreekbaar te maken en door duidelijk te maken dat deze vorm van ongewenst gedrag niet acceptabel is. En door duidelijk te maken bij wie werknemers met meldingen en klachten terechtkunnen. Als werkgevers klachten krijgen, is het belangrijk dat zij die oppakken en zorgvuldig onderzoeken. Of dit door een externe expert laten doen.
Hoe groot is het probleem?
In opdracht van het College voor de Rechten van de Mens heeft het onderzoeksbureau De Beleidsonderzoekers in 2021 onderzoek gedaan naar ervaringen met seksuele...
Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Werk & Veiligheid?
Dat kan nu voor
per jaar
Met een abonnement op Werk & Veiligheid hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net en de complete Arbowet- en regelgeving op Arbowetweter.nl!