Ongewenst gedrag bij één op de zes werknemers

tno, verzuim

Vorig jaar ervoer zo’n zestien procent van de werknemers ongewenst gedrag op de werkvloer. Dat blijkt uit het onderzoek dat TNO hield onder 40.000 werkenden.

Zo’n kwart van de ondervraagden verstond onder dit gedrag pesten, intimidatie, geweld en discriminatie door onder andere klanten, leerlingen en patiënten. Dit gedrag veroorzaakte werkstress. Dit leidde ertoe dat vorig jaar 16% van de werknemers verzuimde. In 2007 namen werknemers gemiddeld 24 verzuimdagen op als gevolg van werkstress, in 2016 liep dat aantal dagen op naar dertig. Het totaal over 2016 kwam neer op zeven miljoen verzuimdagen.

Gevolgen
Sinds de recessie uit 2013 stijgt het aantal werknemers met burn-outklachten, zo meldt TNO-onderzoeker Irene Houtman aan BNR. Uit het rapport blijkt dat één op de zeven werknemers burn-outklachten heeft. Van de ondervraagde werknemers heeft 44% behoefte aan maatregelen, zodat uitval eerder voorkomen wordt.

Anti-stressbeleid
Uit het onderzoekt blijkt wel dat werkgevers al stappen ondernemen – ondanks de hoge kosten van in totaal twee miljard euro - om werkstress tegen te gaan. Zo nam het aantal werkgevers met een anti-werkstressbeleid toe, van 69% in 2014 naar 77% in 2016.


Bron: Parool, ANP 

Pesten en geweld