Met collaborative care sneller hersteld, maar niet sneller aan het werk
Depressie komt vaak voor en gaat meestal gepaard met langdurig ziekteverzuim. ‘Behandeling volgens de collaborative care methodiek versnelt weliswaar het herstel, maar leidt niet tot snellere werkhervatting,’ concludeert Moniek Vlasveld in haar promotieonderzoek.
Naast financiële gevolgen voor de maatschappij, heeft ziekteverzuim bij depressie ook grote gevolgen voor het leven van de werknemer zelf. Moniek Vlasveld onderzoekt in haar proefschrift welke factoren een rol spelen bij verzuim en werkhervatting. Daarnaast bekijkt zij de (kosten-) effectiviteit van een 'collaborative care' behandelmodel bij verzuimende werknemers met een depressie. Bij collaborative care werken hulpverleners uit verschillende disciplines samen om de zorg voor de patiënt zo goed mogelijk uit te voeren.
Factoren van verzuim
Fysiek zwaar werk, contact met medisch specialisten, veel lichamelijke klachten, matig tot ernstige depressieve klachten en een hogere leeftijd blijken een belangrijke rol te spelen in de lengte van het ziekteverzuim bij werknemers die langer dan 4 weken van het werk afwezig zijn.
Verder blijkt ziekteverzuim gerelateerd te zijn aan een aantal persoonlijkheidskenmerken, waaronder emotionele instabiliteit, weinig behoefte aan sociale contacten, lage doelgerichtheid en het gevoel geleefd te worden door de omgeving.
Effectiviteit collaborative care
In het onderzoek naar de effectiviteit van collaborative care werd behandeling gegeven aan verzuimende, depressieve werknemers door speciaal getrainde bedrijfsartsen. Uit de resultaten bleek dat collaborative care weliswaar leidt tot een snellere halvering van depressieve klachten, maar niet tot een snellere werkhervatting. Collaborative care is bovendien niet kosteneffectiever dan de gebruikelijke zorg.
Depressie Initiatief
Het onderzoek werd uitgevoerd in het kader van het Depressie Initiatief. Dit initiatief was gericht op het verbeteren van de zorg voor depressie en werd geleid door prof. dr. C.M. van der Feltz-Cornelis binnen het Trimbos-instituut, in samenwerking met 365/ArboNed, VU medisch centrum en de Universiteit van Tilburg.
Moniek Vlasveld is wetenschappelijk medewerker bij het Trimbos-instituut. Zij promoveerde op 12 september bij VU medisch centrum op het onderzoek: Sickness absence and return to work in workers with major depressive disorder. The Netherlands Depression Initiative in the occupational healthcare setting.
Meer informatie: Moniek Vlasveld: mvlasveld@trimbos.nl
Bron: Trimbos Instituut