Een leefstijlcoach voor alle werknemers

Duurzaam inzetbaar

Hoe gaan organisaties om met duurzame inzetbaarheid? De serie Duurzaam inzetbaar geeft een idee. Deze editie vertelt Ben Wevers, directeur van Rouveen Kaasspecialiteiten over zijn 160 medewerkers die onder andere begeleid worden door een leefstijlcoach en waarmee hij bekijkt hoe ze in verschillende levensfases inzetbaar blijven.

 

Duurzame inzetbaarheid…
‘Daar zijn wij al jaren mee bezig, alleen noemen we het nog niet heel lang zo. De eerste aanzet is ongeveer tien jaar geleden gegeven, toen heette het ‘Gezond SamenWerken’. Langzaam is dat omgevormd tot duurzame inzetbaarheid. We hebben er  al langere tijd aandacht voor, omdat ik overtuigd ben van het belang. Binnen het bedrijf zijn we constant bezig met nieuwe producten ontwikkelen en verbeteren. Om creatief te kunnen zijn is het belangrijk dat mensen loyaal zijn naar hun bedrijf en goed in hun vel zitten. Ideeën voor nieuwe producten ontstaan niet alleen tussen 8 en 5. Je kunt ‘s avonds in de stad lopen en een  ingeving krijgen. Of op tijdens vakantie iets leuks tegenkomen. Dat we regelmatig een app’je met een goed idee of foto krijgen van een medewerker op vakantie, bewijst dat. Dan moet je je bedrijf wel echt leuk vinden, anders doe je dat niet.’

 

APK keuring voor medewerkers
‘De basis voor ons duurzame inzetbaarheidsprogramma is de gezondheidscheck. Die is niet verplicht, maar we proberen iedereen er wel toe aan te zetten. De check wordt gedaan door een arbodienst en bestaat uit diverse onderzoeken, zoals een bloedonderzoek en stevige conditietest. Als er bijzonderheden zijn, sturen we medewerkers door naar de huisarts. In andere gevallen gaat onze leefstijlcoach aan de slag. Ze is voedingsdeskundige en geeft bijvoorbeeld advies over een andere leefstijl, betere voeding of begeleiding om te stoppen met roken. Medewerkers kunnen haar elke maand bezoeken.’

 

De kaasmaker als rolmodel
‘Medewerkers kunnen ook vragen stellen aan de leefstijlcoach. Bijvoorbeeld wanneer ze het beste kunnen eten als ze ’s ochtends om zes uur thuiskomen van de ploegendienst. Er worden sportclinics georganiseerd en bijvoorbeeld een slaapcursus voor mensen die in wisseldiensten werken. Door erover te schrijven op de website of in ons personeelsblad, proberen we ook andere medewerkers daarin mee te krijgen. Een prachtig voorbeeld daarvan is een kaasmaker die voedingsbegeleiding heeft gehad en ook is gaan lopen. Hij loopt nu iedere dag een uur en is 30 kilo kwijt van z’n gewicht. Zo’n rolmodel heeft een geweldige uitwerking binnen het bedrijf. Zelf ben ik naar aanleiding daarvan ook gaan lopen, iedere dag een half uur. En meer mensen hebben zijn voorbeeld gevolgd.’

 

Vooruitkijken naar demotie
‘De leefstijlcoach is zeker niet het enige wat we doen aan duurzame inzetbaarheid. Op dit moment hebben we een behoorlijke groep werknemers die 45+ zijn. Met een werkgroep zijn we aan het nadenken hoe zij het werk op lange termijn vol kunnen houden. Is dat bijvoorbeeld door halve dagen te gaan werken, zodat je toch iedere dag onder de mensen blijft? We stellen demotie aan de orde, niet als degradatie, maar als een manier om te kunnen blijven werken. Om zo te laten zien dat bij iedere levensfase bepaalde taken passen. Het heeft tijd nodig voordat mensen dat inzien, daarom zijn we er nu al mee begonnen. Het niet ervaren als degradatie heeft niet alleen te maken met hoe je er zelf tegenaan kijkt, maar ook hoe je omgeving er op reageert. Dus moet het door de hele organisatie gedragen worden.’

 

Nuchter en loyaal
‘Rouveen Kaasspecialiteiten heeft een laag ziekteverzuim, 2,3% tegenover 4,6% in de gehele zuivelsector. Dat is zeker mede het gevolg van de zorg voor medewerkers, maar ook te danken aan het de grote betrokkenheid en loyaliteit die de mensen voor elkaar en voor het bedrijf opbrengen. Als er iets aan de hand is, ondersteunen de mensen elkaar. Wij proberen een goed voorbeeld te geven, maar de betrokkenheid en loyaliteit zit diepgeworteld in de organisatie.’

 

Meer lezen

 

‘Ludieke acties voor duurzame inzetbaarheid’- interview met Lucy Dijkman, coördinator traumaopvang personeel OLVG

 

Zelfstandig ondernemer Her Grimbergen: 'Zelfstandig en inzetbaar tot in lengte van dagen'
  

Duurzame inzetbaarheid