Thuiswerkbeleid in 9 vragen
Thuiswerken heeft een hoge vlucht genomen in Nederland door de coronacrisis. Recent heeft de overheid het thuiswerkadvies (gedeeltelijk) losgelaten, maar de verwachting is dat het thuiswerken een ‘blijvertje’ is. Als je als werkgever thuiswerken mogelijk maakt, wat zijn dan de consequenties? Waar moet een goed thuiswerkbeleid aan voldoen? Wat zijn de addertjes onder het gras en waar op letten?
1. Recht op thuiswerken?
Er bestaat op dit moment geen recht op thuiswerken voor een werknemer. Dat was er niet vóór de coronacrisis en zelfs niet tijdens de crisis: het advies van de overheid was simpel dat: een advies. Wel kan het zo zijn dat een werkgever op grond van de norm van ‘goed werkgeverschap’ gehouden is om in te stemmen met een verzoek van een werknemer om thuis te werken (in de coronasituatie: wanneer een werknemer bijvoorbeeld in een hoog-risicogroep viel).
Inmiddels hebben de fracties van D66 en GroenLinks echter een wetsvoorstel ingediend waarmee er wél een recht op thuiswerken gecreëerd zal worden. Of dit wetsvoorstel het gaat halen is op dit moment nog onbekend.
2. Hoe zit het met de zorgplicht van de werkgever?
Op de werkgever rust een zorgplicht richting de...
Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Werk & Veiligheid?
Dat kan nu voor
per jaar
Met een abonnement op Werk & Veiligheid hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net en de complete Arbowet- en regelgeving op Arbowetweter.nl!