Koppelbaas Atlanco Rimec veroordeeld voor sociale dumping

Drie jaar nadat de Europese Federatie van Bouw- en Houtarbeiders een offensieve campagne tegen het Iers uitzendbedrijf Atlanco Remic heeft opgezet wegens het uitbuiten van duizenden buitenlandse werknemers uit diverse Oost-Europese landen, zijn de eerste resultaten zichtbaar. Op 14 maart 2015 werd het Franse bouwbedrijf Bouygues, als hoofdaannemer van Atlanco Rimec, veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 150 000 EURO en het terugbetalen van 22 miljoen EURO aan de Franse sociale zekerheid en belasting.

Het vonnis in eerste aanleg verwijst naar het doelbewust opzetten van complexe grensoverschrijdende structuren, met het oog op het illegaal tewerkstellen van 500 Poolse en Roemeense werknemers gedurende verschillende jaren. De sociale fraude vond plaats op een bouwwerf in Flamanville.

Illegale detachering Atlanco in Maastricht
Op 18 maart 2015 werd Atlanco in een tussenvonnis in Nederland veroordeeld tot het betalen van 500.000 EURO op een geblokkeerde rekening, als voorschot op de definitieve veroordeling. Daarnaast moet het bedrijf Atlanco onmiddellijk alle gevraagde gegevens overmaken en de Nederlandse bouw CAO naleven. Het definitieve vonnis wordt in Juni 2015 verwacht. De veroordeling volgt nadat 180 Portugese en 25 Poolse werknemers illegaal werden gedetacheerd op de Nederlandse bouwwerf “Avenue 2” in Maastricht. In haar verdediging probeerde Atlanco – als drukmiddel - de Nederlandse vakbondsbestuurders persoonlijk aansprakelijk te stellen voor zogenaamde imago schade. Deze eis werd verworpen.

Top van de ijsberg
Helaas is de sociale fraude van Atlanco Rimec slechts het topje van de ijsberg. Dagelijks worden er duizenden buitenlandse werknemers uitgebuit als “goedkope arbeidskrachten”, zonder sociale bescherming. De EFBH vraagt dat het probleem van grensoverschrijdende sociale dumping, op Europees en nationaal niveau prioritair wordt behandeld en dat:

  • sociale fraude wordt erkend als een misdrijf;
  • het aantal inspecties op de bouwwerven drastisch wordt verhoogd en dat de nationale inspectiediensten
  • aanzienlijk worden versterkt (logistiek, personeel en bevoegdheden);
  • de nationale inspectiediensten efficiënt samenwerken en alle informatie uitwisselen;
  • uitzendarbeid in de bouwsector niet zomaar wordt toegelaten, streng wordt gecontroleerd of zelfs wordt verboden;
  • het probleem van schijndetachering op Europees en nationaal niveau wordt aangepakt;
  • Europa een sociale Europol opricht, die de grensoverschrijdende sociale uitbuiting beter kan bestrijden;
  • het Europees systeem van detachering grondig wordt hervormd;
  • op Europees niveau het probleem van de brievenbusondernemingen wordt aangepakt.

 

Bron: FNV

Preventie en beleid