Gezondheidsmanagement - Preventie

Lawaai op het werk

Geluidsbescherming

Uit FNV-onderzoek blijkt dat zo’n 2 miljoen mensen last hebben van lawaai op het werk. Bijna een kwart van alle werknemers geeft aan dat ze hard moeten praten om verstaanbaar te zijn (AD 7 maart 2023; K. Jong en K. Azougagh). Waar hebben we het over als we praten over lawaai op het werk? Een zoektocht op het internet levert verschillende betekenissen op. Enkele voorbeelden: hard en hinderlijk geluid, beroering, gejoel, gegil, sterk geluid, herrie, onaangenaam geluid en ongewenst geluid.

Wanneer is geluid schadelijk op de werkvloer?

Dagelijks werken bijna een miljoen Nederlanders in schadelijke geluidsniveaus. De Arbonorm voor geluid op het werk is 80 decibel (dB), gedurende 8 uur per dag. Boven die norm kan geluid schadelijk zijn voor werknemers. Als je lange tijd werkt in een omgeving met hard geluid kan dat de trilharen in het gehoor beschadigen. Gehoorschade door lawaai treedt op door een opeenstapeling van blootstelling en door een verminderde tijd voor herstel. Dat betekent dat gehoorschade door hard geluid zich langzaam opbouwt terwijl de schade niet direct merkbaar is. Dit kan leiden tot foutieve signalen naar de hersenen waardoor informatie niet meer goed verwerkt wordt. Met...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Werk & Veiligheid?

Dat kan nu voor

€ 245,00

per jaar

Met een abonnement op Werk & Veiligheid hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net en de complete Arbowet- en regelgeving op Arbowetweter.nl!


Source URL: https://www.werkenveiligheid.nl/preventie/gezondheidsmanagement/lawaai-op-het-werk