Genomineerden Veilige Publieke Taak AWARD

 

Van de 35 inzendingen die dit jaar meestreden om de Veilige Publieke Taak AWARD 2012 heeft de jury drie verschillende organisaties en methodes voor de aanpak van agressie en geweld tegen werknemers genomineerd, met plaats voor één bijzondere vermelding.

Genomineerden
De genomineerden zijn de Immigratie- en Naturalisatiedienst, het UWV en de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. De unieke toekenning van ‘bijzondere vermelding’ gaat naar het Alfa-college en Stichting LGBT Groningen. Op 1 november 2012 kiezen bezoekers van de VPT Beurs de winnaar van de AWARD. De prijs bestaat uit een beeld en een geldbedrag van 25.000 euro.

De jury heeft dit jaar uit 35 inzendingen een keuze gemaakt. De inzendingen kwamen uit alle sectoren met een publieke taak. Belangrijke nieuwkomer van vorig jaar – de sector onderwijs - is ook dit jaar weer met drie inzendingen vertegenwoordigd. Daarnaast is de jury blij dat de kwaliteit van de inzendingen een stijgende lijn vertoont; daaruit spreekt een grote professionele betrokkenheid, gedrevenheid en enthousiasme.

De jury heeft de volgende inzendingen genomineerd:

De Immigratie- en Naturalisatiedienst
Door inzet van een klantgerichte houding wordt agressie verminderd, het veiligheidsgevoel van de medewerker vergroot en tegelijkertijd de dienstverlening van de overheid aan de burger geoptimaliseerd. De aanpak bestaat voornamelijk uit training van medewerkers in contacten met klanten en daarnaast een duidelijke rol voor de leidinggevende en de hoofddirectie.

UWV
De aanpak is gericht op het vergroten van het bewustzijn van de medewerkers en van de meldingsbereidheid van agressie-incidenten. Daarnaast maken een veilige werkplekinrichting, het vergroten van vaardigheden op het gebied van agressiehantering van medewerkers en nazorg deel uit van de aanpak. Het is vernieuwend als het gaat om de inzet van het Agressie Registratiesysteem Overheid: het systeem wordt niet alleen gebruikt om agressie en geweld te registreren, maar ook als preventief middel, doordat medewerkers kunnen inzien of een klant in het verleden agressief is geweest.

Veiligheidsregio Noord-Holland Noord
Een combinatie van moderne communicatiemiddelen en de kritische blik op de eigen organisatie. De aanpak is tweeledig. Enerzijds gericht op het managen van de verwachtingen van het publiek. Men treedt naar buiten om bij het publiek begrip en realiteitszin te kweken voor de werkwijze van de ambulance. Daartoe worden meerdere, innovatieve middelen ingezet zoals een computerspel op internet. Anderzijds is een netwerk van agressiecoaches opgezet. De kracht hiervan is dat dit ‘gewone’ medewerkers zijn, die zich op de werkvloer inzetten voor het bespreekbaar maken van agressie en geweld, aanmoedigen om er melding van te maken, etc.

De drie genomineerden zijn geselecteerd door een jury bestaande uit mw. drs. G.T.C. Bonhof (collegevoorzitter Hogeschool Utrecht en vice-voorzitter HBO-raad), mw. E. Snoey (oud-voorzitter Abvakabo FNV), mw. A. Jorritsma-Lebbink (voorzitter bestuur VNG en burgemeester van Almere), mw. drs. M.A.M. Barth (voorzitter GGZ Nederland), dhr. F.J. Heeres (Kwartiermaker politie Brabant Zuid Oost), mw. M. van Haaren (oud-gedeputeerde provincie Gelderland), onder voorzitterschap van mw. ing. R.M. van Erp-Bruinsma (Secretaris-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties).

Voor het vierde jaar op rij konden organisaties met een publieke taak die werk maken van de aanpak van agressie en geweld tegen hun werknemers, meestrijden om de Veilige Publieke Taak AWARD. Met de prijs wil het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties werkgevers met een publieke taak stimuleren tot maatregelen die agressie en geweld verminderen. Kans op de AWARD maken organisaties die een effectieve en inspirerende aanpak van agressie en geweld tegen hun medewerkers laten zien. Zo stimuleren zij andere organisaties het goede voorbeeld te volgen.

De jury ziet voor de komende jaren - als het gaat om de vermindering van agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak - vooral mogelijkheden op het gebied van het managen van verwachtingen, en het beïnvloeden van de omgeving door middel van het gebruik van moderne communicatiemogelijkheden, waaronder sociale media.

Voor meer informatie, zie www.vptaward.nl en www.vptbeurs.nl

Bron: EVPT.nl

Risicoberoepen en sectoren