Jaarverslag Arbeidsinspectie laat ruimte voor verbetering zien
Naast cijfers en feiten bestaat het jaarverslag van de Nederlandse Arbeidsinspectie uit een reflectie van de inspecteur-generaal van de Arbeidsinspectie en uit ervaringsverhalen die de praktijk van het inspectiewerk weerspiegelen. Traditiegetrouw vindt je informatie over het aantal arbeidsongevallen in het afgelopen jaar en overzichten van het aantal boetes en meldingen. Het jaarverslag geeft een beknopt inzicht in de arbeidsmarkt, het werk en de resultaten van de Arbeidsinspectie.
Met de ervaringsverhalen uit de praktijk geeft de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) in het jaarverslag een beeld achter de cijfers. De persoonlijke verhalen over arbeidsuitbuiting, gevaarlijke stoffen, verdienmodellen en ten slotte arbeidsmigratie in coronatijd laten zien waar de gevaren of problemen in de praktijk zitten en waar ruimte voor verbetering is. De aanpak van arbeidsuitbuiting en blootstelling aan gevaarlijke stoffen zijn al langere tijd speerpunten van de NLA.
Kwetsbare werknemers
Arbeidsuitbuiting treft meestal de kwetsbare werknemers, vooral arbeidsmigranten. De eis van opdrachtgevers aan uitzendbureaus om vervanging klaar te hebben staan, als er bijvoorbeeld door ziekte mensen uitvallen, zorgt voor zogenoemde “wachtkamers”. De arbeidsmigranten die in de “wachtkamer” zitten, moeten beschikbaar zijn maar krijgen niet voor die tijd uitbetaald. Door de afhankelijkheid van het uitzendbureau voor woonruimte en inkomsten durven de arbeidsmigranten misstanden niet aan de kaak te stellen.
Blootstelling aan gevaarlijke stoffen is de grootste veroorzaker van beroepsziekten met een dodelijke afloop. De Arbeidsinspectie zet verschillende middelen in om werknemers tegen blootstelling te beschermen. Naast het doen van inspecties, geeft de Arbeidsinspectie voorlichting bij bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken. In sommige gevallen voeren artsen indringende gesprekken met directies van bedrijven om de ernst van de gevolgen van blootstelling duidelijk te maken.
Feiten en cijfers
Het deel van het jaarverslag over cijfers en feiten betreft zowel het toezicht als de arbeidsinspectie zelf. Zo wordt er onder meer informatie gegeven over het aantal arbeidsongevallen in 2021. In 2021 ontving de Arbeidsinspectie 3.482 meldingen van arbeidsongevallen. Dat is 5% minder dan in 2020. Verder staan in dit deel onder meer overzichten van het aantal boetes en het aantal meldingen. Ook is er te zien welke sectoren risicovoller zijn dan andere sectoren en hoeveel medewerkers de inspectie het afgelopen jaar heeft ingezet. Werk & Veiligheid gaat binnenkort dieper op de cijfers van het jaarverslag van de Arbeidsinspectie in.