Preventie en beleid - Sociale veiligheid

Coronacrisis leidt nog niet tot extra reorganisaties

Ondanks de coronacrisis heeft maar één op de tien HR-professionals de afgelopen periode een reorganisatie moeten voorbereiden. Ook andere besparingsmogelijkheden op de korte termijn, zoals het niet verlengen van tijdelijke contracten of het beëindigen van contracten in de proeftijd zijn slechts in beperkte mate uitgevoerd. Dat blijkt uit onderzoek van de juridische HR-kennispartner XpertHR onder 490 HR-professionals.

De coronacrisis vereiste in het begin vooral dat HR-professionals aandacht vestigden op het optimaal faciliteren van thuiswerkers, het aanvragen van de NOW-subsidie en het afstoten van de flexibele schil. Bedrijven zijn slechts in beperkte mate overgegaan tot het niet verlengen van tijdelijke contracten (14%), het beëindigen van contracten in de proeftijd (11%) en het uitstellen van indiensttreding van nieuwe medewerkers (17%).

Financiële gevolgen
Dat bedrijven hun personeelsbestand in stand houden, was het doel van de NOW-subsidie. De subsidieregeling is niet in elke sector evenveel aangevraagd, terwijl de meeste bedrijven wel te maken hebben met de financiële gevolgen van de coronacrisis. Op dit moment is er een verschuiving gaande naar gezond werken en de gefaseerde terugkeer naar de reguliere werkplek. Ook verkende HR de opties met betrekking tot online werving en virtueel werken.

‘De coronacrisis heeft zaken als virtueel werken en online werving en selectie in een stroomversnelling gebracht’, zegt product director Wieneke Brandt van XpertHR. ‘Nieuw is de digitale on-, re- en offboarding. Dat vraagt om een innovatieve aanpak waar een werkgever zich mee kan onderscheiden. Een persoonlijke en betrokken digitale onboarding zorgt ervoor dat medewerkers sneller ingewerkt zijn wat de productiviteit ten goede komt.’

Bron: XpertHR


Source URL: https://www.werkenveiligheid.nl/sociale-veiligheid/preventie-en-beleid/coronacrisis-leidt-nog-niet-tot-extra-reorganisaties