Bouwplaats-ID moet rechten werknemers waarborgen

Door de komst van de privacywet is de Bouwplaats-ID nog niet ingevoerd. Het identificatiebewijs moet de rechten van werknemers waarborgen.

Invoering van een identificatiesysteem voor bouwplaatsen moet de positie van malafide bouwbedrijven in kaart brengen en de rechten van werknemers beschermen. In de praktijk werken veel onderaannemers tijdelijk mee aan een bouwproject. Het is dan niet altijd duidelijk wie onder welke cao voor welke (onder-)aannemer werkt. Vakbond FNV wil een pilot met Bouwplaats-ID starten om de veiligheid op bouwplaatsen te vergroten.

Vakbond FNV wil een pilot starten om landelijke invoering Bouwplaats-ID mogelijk te maken. Janna Mud, sectorhoofd FNV Bouwen en Wonen: “Dan weten we wie, onder welke cao en voor wie iemand werkt op een bouwplaats”, zegt sectorhoofd FNV Bouwen en Wonen Janna Mud.

Gevolgen flexibilisering

Corona heeft de risico’s en nadelige gevolgen van de vergaande flexibilisering op bouwplaatsen blootgelegd. Ook de beoogde verduurzaming én gewenste digitalisering in de bouwsector, vragen om actie. De Bouwplaats-ID is een digitale pas die ervoor zorgt dat inzichtelijk gemaakt wordt en herleidbaar is, wie aanwezig is en wie voor wie werkt op de bouwplaats.

“Dat is erg belangrijk, benadrukt Mud. “Op bouwplaatsen werken veel aannemers en onderaannemers vaak tijdelijk mee, soms tot wel 9 lagen aan onderaanneming. Met dit instrument weet je precies op elk gewenst moment wie er aanwezig zijn.” Behalve inzicht moet de ID ook voor meer veiligheid op de bouwplaats zorgen.

Privacy

De ontwikkeling van de digitale kaart is een cao-afspraak tussen sociale partners en dateert uit 2015. De vakbonden en werkgevers hebben het instrument al helemaal ontwikkeld. Door de privacywetgeving AVG is het pasjessysteem nog niet ingevoerd. Aannemers lopen zonder de Bouwplaats-ID ook tegen de privacywetgeving aan, om te inventariseren wie er allemaal op een bouwplaats aanwezig is. Onderaannemers mogen niet verplicht worden om kopieën van hun identificatiebewijzen te overleggen. Dit feit speelt malafide bouwbedrijven nu nog in de kaart.

Een veilige, zekere werkomgeving én goede arbeidsvoorwaarden zijn essentieel om opgeleide mensen te behouden voor de bouwsector. Bouwplaats-ID moet ervoor zorgend dat de rechten van werknemers zijn geborgd en onderbetaling tot het verleden behoort. Zo worden de werknemers beschermt, maar ook de bedrijven die alles al netjes conform de afgesloten cao’s doen.

Bron: FNV

Preventie en beleid