Pesten en geweld - Sociale veiligheid

Managers pesten ook

Pesten komt op alle niveaus binnen organisaties voor. Ook de baas is niet immuun. Ruim een kwart van de werknemers die wordt gepest heeft een managementfunctie. Maar de baas pest zelf ook.

Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse site Careerbuilder.com. Deze week is de Week tegen het Pesten en dat blijkt nog altijd hard nodig te zijn. Veel van de mensen die worden gepest, confronteren de dader niet en dienen ook geen klacht in, zegt  Rosemary Haefner, HR-directeur bij CareerBuilder. Hierdoor blijft de situatie bestaan met alle negatieve gevolgen vandien.

Eerder deze week werd al bekend dat Nederlandse docenten die worden getreiterd hier vaak hun mond over houden. In dagblad Metro vertelt gedragsdeskundige Kees van Overveld dat overkoepelende directies de school vaak in bescherming nemen en het slachtoffer van pesterijen laten vallen.

In het Amerikaanse onderzoek zegt 45 procent van de respondenten die worden gepest dat de dader de baas is. Nog eens 25 procent zegt dat de dader iemand is die hoger in rang dan hij of zij zelf, maar niet de baas is.

De pestmethodes lopen uiteen. De meest voorkomende pesterij is iemand vals beschuldigen van fouten. Op de tweede plaats staat het negeren of afwijzen van iemands opmerkingen. Op de derde plaats staat het toepassen van ongelijke regels voor verschillende collega’s. Het verspreiden van roddels staat op de vierde plaats en de top 5 wordt afgesloten met voortdurend kritiek leveren.

CareerBuilder geeft drie tips om pesten tegen te gaan:

  • Hou een dossier bij waarin je alle voorvallen documenteert: wat is er gebeurd, waar en wanneer gebeurde het en wie was er getuige van?
  • Confronteer de pester. Misschien is hij of zij zich er helemaal niet van bewust dat zijn gedrag als pesterij opgevat kan worden.
  • Concentreer je op een oplossing. Als je met de pester praat of een klacht indient bij HR of je leidinggevende, zorg dan dat het gesprek gaat over hoe de situatie kan worden verbeterd of hoe een en ander anders kan worden aangepakt.

Bron: OverPreventie


Source URL: https://www.werkenveiligheid.nl/sociale-veiligheid/pesten-en-geweld/managers-pesten-ook