Algemeen sociale veiligheid - Sociale veiligheid

Nieuw: brochure arbeidsuitbuiting

 

De bestrijding van arbeidsuitbuiting is complex. De Inspectie SZW, de politie en het Openbaar Ministerie doen wat in hun vermogen ligt. De hulp van gemeenten is bij het signaleren van arbeidsuitbuiting van groot belang. De CCV-brochure 'Arbeidsuitbuiting - een inleiding' helpt om de signalen van arbeidsuitbuiting beter te herkennen en snel actie te ondernemen.

Diverse sectoren

Arbeidsuitbuiting komt niet alleen voor in de prostitutie, maar ook in de horeca, land- en tuinbouw, bouw, huishoudelijk werk bij particulieren, fabrieken, havens en mogelijk asbestverwijdering. Ook zijn malafide uitzendbureaus actief die zich onder meer schuldig maken aan illegale tewerkstelling, handel in documenten en het slecht huisvesten van arbeidskrachten.

Signaleren

Bewustwording van de rol van gemeenten in de preventie en bestrijding van arbeidsuitbuiting bevindt zich nog in de beginfase. Het leren herkennen van signalen die kunnen wijzen op uitbuiting is van groot belang. Niet alle signalen hoeven aanwezig te zijn om uitbuiting te vermoeden.

Signalen van mogelijke arbeidsuitbuiting kunnen worden gemeld bij de politie, de Inspectie SZW of anoniem bij Meld Misdaad Anoniem.

Bewustwordingsbijeenkomsten

In september en oktober organiseert het CCV samen met Stichting M en Fairwork in september en oktober vier regionale bewustwordingsbijeenkomsten over arbeidsuitbuiting. Op het programma staan onder andere de workshops 'Waar zijn slachtoffers bang voor?' en 'Herken de signalen en meld'. De bijeenkomst is bedoeld voor veiligheidscoördinatoren van gemeenten en andere gemeenteambtenaren die op dit onderwerp actief zijn.

Links

De brochure is te bestellen en te downloaden in de CCV-webwinkel.
Zie ook het CCV-dossier Arbeidsuitbuiting.

Bron: CCV


Source URL: https://www.werkenveiligheid.nl/sociale-veiligheid/algemeen-sociale-veiligheid/nieuw-brochure-arbeidsuitbuiting