Algemeen sociale veiligheid - Sociale veiligheid

Hoge werkdruk belangrijkste reden voor opzeggen zorgbaan

Corona is niet de reden die het vaakst wordt genoemd voor het opzeggen van een baan door zorgmedewerkers. De werkdruk en de verstandhouding met de leidinggevende staan wederom weer bovenaan.

Zorgmedewerkers kunnen door hoge werkdruk niet de zorg verlenen zoals zij zouden willen. 1 op de 5 werknemers die zelf hun baan opzeggen, geven de hoge werkdruk als reden. Bij slecht 12 procent van de medewerkers die dit jaar hun baan opzegden speelt corona een rol. Dat blijkt uit onderzoek van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) onder bijna vierduizend werknemers in de sector zorg en welzijn.

Drie van de vier werknemers die zelf hun baan opzeggen, blijven werken in zorg en welzijn. Bijna een kwart verlaat de sector. Dat blijkt uit onderzoek dat Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) afgelopen maand opnieuw deed onder 3.820 werknemers die werken in de sector zorg en welzijn en bij PFZW pensioen opbouwen.

Hoge werkdruk

De belangrijkste reden voor het opzeggen blijft de hoge werkdruk (21%). Medewerkers geven vaak aan door de hoge werkdruk niet de zorg te kunnen leveren zoals zij zouden willen. Daarnaast wordt het werk geregeld mentaal of fysiek te zwaar. Opvallend is dat de hoge werkdruk in 2018 vaker werd genoemd (30%) als doorslaggevende reden voor vertrek dan in dit onderzoek.

Dit verschil is maar deels op het conto van de gevolgen van de verspreiding van het coronavirus te schrijven. De invloed van corona op de uitstroom is niet heel groot. Bij twaalf procent van de ondervraagden is het een belangrijke reden. Het gaat dan vooral om een verandering in werksfeer en de door corona opgelopen werkdruk die het laatste zetje zijn om te vertrekken. Het risico om zelf ziek te worden of anderen te besmetten speelt met vijf procent een relatief kleine rol.

“In de zorg is het werk vaak zwaar, fysiek én mentaal”, zegt directeur Peter Borgdorff van PFZW. “De deelnemers van PFZW weten dat als geen ander. En nu er steeds langer moet worden doorgewerkt, is dat zware werk niet altijd makkelijk vol te houden, dat blijkt maar weer uit deze cijfers.’’

Beloning en promotie

Het beeld dat een hogere beloning of promotie geen doorslaggevende reden voor ontslag is, werd in dit onderzoek wederom bevestigd. Een hoger salaris motiveert maar een kwart van de werknemers om over te stappen. Toch gaat de helft van de vertrekkers er wel financieel op vooruit in de nieuwe werksituatie, tegen 12% die erop achteruit gaat. Gemiddeld is de vooruitgang in inkomen ruim tien procent.

De verstandhouding met de leidinggevenden blijft als vanouds een belangrijke reden voor vertrek. Maar er is de afgelopen jaren verbetering zichtbaar (32% in 2020 versus 39% in 2018). De professionaliteit van het management wordt nogal eens in twijfel getrokken. Medewerkers voelen zich niet gesteund of hebben kritiek op de aanpak van de leidinggevende.

Bron: PFZW


Source URL: https://www.werkenveiligheid.nl/sociale-veiligheid/algemeen-sociale-veiligheid/hoge-werkdruk-belangrijkste-reden-voor-opzeggen