‘Baas mag gegevens zieke werknemer inzien’
Werkgevers mogen werknemers niet vragen naar hun klachten als zij zich ziekmelden. Toch vinden de meeste werknemers dat zij hun gezondheidsklachten moeten opgeven. Dit blijkt uit onderzoek van HR-riskconsultant Robidus onder ruim 1100 werknemers.
Zeker tachtig procent van de werknemers zegt dat het prima is als een werkgever bij ziekmelding vraagt naar zijn klachten. Sterker nog, ruim de helft van de werknemers ziet het als zijn plicht om de klachten door te geven. Dat, terwijl de wet precies het tegenovergestelde voorschrijft. Er mag enkel gevraagd worden naar de mogelijke verzuimduur en of het verzuim veroorzaakt is door een ongeval.
Betere re-integratie
Mick Netiv, directeur van Robidus, zegt tegen PW de Gids dat hij de cijfers opmerkelijk vindt. ‘De overheid is al jaren bezig om de werknemer op dit gebied te beschermen, maar werknemers vinden dat minder belangrijk. Ze posten immers op social media ook vaak berichten over hun gezondheid.’ Wettelijk gezien kan een werknemer eventueel toestemming geven om zijn medische gegevens door te geven aan de vertrouwenspersoon. Dat, zodat de werkgever hem meer kan helpen bij het re-integratietraject. ‘Maar de wetgeving is vrij strikt in hetgeen dat wel en niet gedeeld mag worden”, zegt Netiv.
Schouder aan schouder
Werknemers vinden deze wet vooral gek als iemand arbeidsongeschikt raakt bij het uitvoeren van een gevaarlijke hobby. Bijna dertig procent van de respondenten vinden het oneerlijk als een werkgever loon door moet betalen als een werknemer arbeidsongeschikt is geraakt door een gevaarlijke hobby als skiën of wielrennen. Interessant, zegt Netiv: ‘Waar werknemers enkele jaren geleden de werkgever nog zagen als iemand waar ze tegenover stonden en alles van konden verwachten, zie je nu dat veel werknemers hem meer als partner zien.’ Dit blijkt ook uit andere cijfers. Zo zou 43 procent van de ondervraagden vinden dat de werkgever te vaak de schuld krijgt van de gezondheidsproblemen van de werknemer.
Bron: PW de Gids