In de horeca en detailhandel komen veel snijwerkzaamheden voor. Zo ook in de bloemenhandel. Op de site Check je werkplek geeft Wendy Haasbeek eigenaresse van twee zaken ‘De Bloementuin’ in Haarlem, tips om lijf en leden te sparen.
1. Weet wat je doet: scholing en follow up
"Snij-incidenten komen erg veel voor in de horeca en detailhandel. Onderricht in snijtechnieken is een belangrijke manier om een snij-ongeval voor te zijn. Ieder vak heeft zijn eigen snijtechniek. Dat is voor een slager anders dan voor een bloemist natuurlijk. Maar altijd geldt: pas de goede snijtechniek toe en gebruik altijd een scherp mes. Laat medewerkers pas bepaalde technieken toepassen als ze daarin geschoold zijn. Besteed extra aandacht aan stagiaires. Zorg dat je samen de verschillende technieken blijft bespreken."
2. Werk met het juiste gereedschap
"Kies altijd bewust voor de methode die weinig kracht kost en die geen extreme stand vraagt van vingers, polsen en ellebogen. Op die manier voorkom je RSI en spier- en gewrichtsklachten in de handen. Met andere woorden een mes waar je bloemen mee snijdt, moet scherp zijn en lekker in de hand liggen. Door messen en snoeischaren regelmatig te slijpen blijven ze scherp en kost het gebruik minder kracht.
Een veelgebruikt mes in de bloemenbranche is het aardappelschilmes. Dit mes is eigenlijk niet geschikt. Het is snel bot en bij het snijden van houtige stelen breekt het nog wel eens. Een goed geslepen stekmes voldoet beter. Het is stevig en inklapbaar.
Waar je ook werkt: gebruik bij snijden altijd goed en juist gereedschap. Improviseer niet even snel, dat is namelijk het recept voor ongelukken."
3. Vaste plek
"Je werkt met scherpe messen en scharen. Wees dus voorzichtig. Geef snijgereedschap een vaste plek. Veel snijwonden komen door het grijpen in een mes dat ergens slingert. Voor bloemisten is een fel gekleurd handvat erg handig. Het mes valt dan beter op tussen het groen als je het neerlegt."
4. Ontspannen houding voorkomt ongelukken
"Als je vermoeid raakt, gebeuren er eerder snij-ongelukken. Zorg dus dat je stevig en uitgerust op je benen staat. Pas de hoogte van de werktafel aan aan de lengte van de gebruiker. De goede werkhoogte is als de bovenkant van de werktafel ongeveer tien centimeter onder je navel komt. Dit het liefst in combinatie met goede schoenen met voldoende demping en grip. Zorg voor een verende stroeve ondergrond. Denk bijvoorbeeld aan rubberen tegels bij de werktafels. Zorg dan ook dat de vloer schoon en droog is. EN als dat niet kan: in ieder geval stroef. Veel ongelukken gebeuren door uitglijden of struikelen. Zowel van personeel als van klanten!"
Bron: Check je werkplek
Op deze site staan ook tips over brandveiligheid, tillen en omgaan met agressie.