Coronaproof werken zorgt voor aanpassingen in de RI&E
Om besmettingen met het coronavirus te voorkomen volgen werkgevers de richtlijnen van het RIVM. De werkplek coronaproof maken gebeurt binnen de veiligheidsrichtlijnen van het bedrijf. De maatregelen zorgen voor veranderingen in werkprocessen. Hierdoor verandert de RI&E voor de meeste bedrijven ook.
Bij werkgevers waar thuiswerken geen optie is, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer, op scholen en in de bouw, zijn maatregelen genomen om medewerkers tegen besmettingsrisico’s te beschermen. Dat brengt weer andere gezondheidsrisico’s met zich mee. “Daar komt van alles bij kijken: hoe richt je de werkplekken in?”, zegt arbeidshygiënist Wendel Post van de Arbo Unie. “Hoe ga je om met kwetsbare groepen? Zijn je noodplannen en instructies voor de bedrijfshulpverleners coronaproof? Maar niet overal is meteen ook de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) bijgewerkt. Terwijl dat ook in deze situatie waarin al veel risico’s zijn ingedamd meer is dan een formaliteit.”
In de praktijk merkt Wendel dat hoe zorgvuldig organisaties ook te werk gaan, ze soms toch risico’s over het hoofd zien: “Veel werkgevers nodigen ons uit om de maatregelen die ze genomen hebben te toetsen aan de richtlijnen. Vaak kom ik dan, ondanks alle goede zorgen, nog verbeterpunten tegen. Zoals op een kantoor waar op het eerste gezicht alles op orde was: markering op de vloer, bewegwijzering, plexiglas bij de receptie, bureaus ver uit elkaar. Daar zag ik opeens twee mensen samen achter één laptop zitten; er werd iemand ingewerkt. Zo kan het door gedrag tóch misgaan.”
Organisaties moeten over een actuele RI&E beschikken. Als werkprocessen door de coronamaatregelen veranderen, moet de RI&E na worden gelopen op nieuw ontstane risico’s. De coronacrisis is zeker een situatie die herziening van de RI&E noodzakelijk maakt. Ook al hebben organisaties de nodige maatregelen genomen.
Bron: Arbo Unie
Maak zelf uw RI&E met IMA. Hét betrouwbare RI&E instrument.