Gezondheidsmanagement - Preventie

Veilig werken in de horeca: het is nooit ‘klaar’

 

Uit cijfers van VeiligheidNL en de Inspectie SZW bleek dat in de perioden 2005-2010 jaarlijks zo’n 12.000 horecawerknemers een of meer dagen verzuimen als gevolg van een ongeval op het werk. Daarvan komen er 5.000 op de spoedeisende eerste hulp van een ziekenhuis terecht. Om het aantal bedrijfsongevallen in de horeca terug te dringen heeft de bedrijfstak horeca de handschoen opgenomen en hebben de gezamenlijke organisaties eind 2010 besloten met het thema “Veilig Werken” - projectmatig - aan de slag te gaan.

Gesprekken met werkgevers en werknemers
Begonnen werd met het interviewen van ruim 60 ondernemers om aldus een beeld te krijgen van de mate waarin ‘veilig werken’ als een probleem werd ervaren, en in hoeverre er behoefte bestond aan ondersteuning. Uit deze interviews werd duidelijk dat bij de meesten het thema veiligheid, als ‘geïsoleerd’ onderwerp, niet erg leefde. Wel werd aandacht besteed aan veiligheid in relatie met het horecawerk. Bij de meeste bedrijven blijkt ‘veilig werken’ expliciet aan de orde te komen in het inwerkprogramma. Maar tijdens werkoverleg staat ‘veilig werken’ nagenoeg nergens op de agenda. Dit neemt niet weg dat ondernemers zich verantwoordelijk voelen voor de veiligheid van hun medewerkers. Een bedrijfsongeval met ernstige gevolgen laat diepe sporen na, niet alleen bij het slachtoffer maar óók bij de collega’s. Het is iets wat niemand wil meemaken.

Naast interviews met ondernemers zijn er groepsdiscussies gehouden met werknemers. Ook daaruit bleek dat het thema veiligheid pas echt gaat leven als het in direct verband gebracht wordt met het werken in de horeca. Als losstaand thema slaat het niet aan.

De gesprekken die er gehouden zijn met werkgevers en werknemers vormden de basis voor andere activiteiten gericht op het bevorderen van het veiligheidsbewustzijn van horecamedewerkers.

Sjaak-campagne in de horeca
Samen met VeiligheidNL is er gewerkt aan de zg. ‘Sjaak-campagne’ in de horeca, waarmee beoogd wordt het  Veiligheidsbewustzijn van zowel werkgevers als werknemers te bevorderen. De Sjaak-campagne is  overgenomen van de succesvolle Sjaak-campagne in de bouw. Een aanvraagformulier voor het horeca  Sjaak-pakket is aan 6.600 middelgrote horecabedrijven gestuurd. Doel van de campagne is om horecaondernemers ertoe te bewegen om samen met hun werknemers stil te staan bij Veilig Werken in hun bedrijf en om - indien daar aanleiding toe bestaat- concreet actie te ondernemen. De campagne is medio september van start gegaan en kreeg volop aandacht in de media.

Samenwerken via Mijnhoreca.nl
Wat ondernemers graag willen is onderling contact. Vandaar dat het Bedrijfschap Horeca enige tijd geleden is gestart met de ontwikkeling van MijnHoreca.nl, een internetomgeving bestemd voor horecaondernemers. Op de besloten omgeving van MijnHoreca.nl (alleen toegankelijk voor horecabedrijven) is ruimte ingericht voor onderling contact rond het thema veilig werken. Na afronding van het veiligheidsproject worden alle onderzoeksresultaten teruggegeven aan de bedrijfstak, niet alleen via mijnhoreca.nl maar ook via de website van het bedrijfschap (www.kenniscentrumhoreca.nl). Op dit moment zijn daar verzameld:

  • Een beknopte samenvatting van de interviewresultaten, opgesplitst naar kleine en grote(re) bedrijven.
  • Videofilms, ter illustratie van de beide werknemersbijeenkomsten.
  • Een link naar de Sjaak-campagne.
  • Een overzicht van best-practices ter inspiratie van ondernemingen die met veilig werken aan de slag willen.
  • Video-illustraties van een aantal best-practices, om ze aldus optimaal te presenteren aan de ondernemers.
  • Een link naar drie animatiefilmpjes die de belangrijkste veiligheidsrisico’s in de bedrijfstak illustreren (snijden, branden, uitglijden/vallen).
  • Een verzuimkostentool waarmee ondernemers op een eenvoudige manier een indicatie krijgen van de daadwerkelijke kosten van een bedrijfsongeval met verzuim.
  • Een overzicht van handige links rond het thema veiligheid.
  • Het TNO-rapport dat de basis vormde onder het veilig werken project in de horeca.


Hoe verder?
‘Veilig werken’ is als thema nooit klaar en is onlosmakelijk verboden aan goed ondernemerschap. Ook in de toekomst zal veilig werken dan ook een aandachtspunt blijven voor zowel brancheorganisaties, werkgevers én werknemers. Het is een thema dat op de agenda van elke bedrijfstak thuishoort als ook op de agenda van elke onderneming. Want: Veilig werken doe je samen. Dat geldt zeker ook in de horeca.

Bron: Rijksoverheid


Source URL: https://www.werkenveiligheid.nl/preventie/gezondheidsmanagement/veilig-werken-de-horeca-het-nooit-klaar