Vaker beroepsziekten bij lagere sociaal economische positie
Het aantal werknemers dat een beroepsziekte heeft, is in lage sociaal economische beroepen drie keer groter dan bij andere beroepssectoren. Dat blijkt uit het rapport ‘Beroepsziekten in cijfers 2018’ van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten.
Uit de gegevens blijkt dat er over 2017 in totaal 4.619 meldingen zijn van geregistreerde beroepsziekten. De sectoren die het hoogst aantal werknemers hebben met een beroepsziekte zijn: de industrie, bouw, overheid, onderwijs en vervoer en opslag. In twee derde van deze gevallen gaat het om werknemers boven de veertig jaar.
Aandoeningen met grote gevolgen
Bij de meeste werknemers hiervan, namelijk 57%, is er sprake van een psychische aandoening. In 28% van de gevallen is er een aandoening van het bewegingsapparaat. Bij 83% leidt zo’n beroepsziekte zelfs tot tijdelijke arbeidsongeschiktheid en bij 6% tot blijvende. Ook blijkt dat werknemers met een lager sociaal economisch beroep eerder het risico lopen dat een beroepsziekte een tijd duurt of zelfs blijvend is. 60% van de werknemers met een hoger sociaal economisch beroep wordt overspannen of krijgt een burn-out. Dat aandeel toont een stijgende lijn.
Volledig rapport: Beroepsziekten in cijfers 2018
Bron: Arboportaal en Beroepsziekten.nl