Pleidooi voor 6-urige werkdag
De Australische ondernemer Steve Glaveski pleit voor een kortere werkdag van maximaal zes uur. Dat vertelt hij in zijn boek How to Earn Your Freedom and Do Work That Matters, dat eind december verschijnt.
Volgens Glaveski is de huidige veertig uur durende werkweek achterhaald en grijpt het terug naar het socialisme in de negentiende eeuw. Toen streden vakbonden namelijk voor een werkdag van acht uur, als reactie op het feit dat er geen limiet stond op werktijden. Maar met de komst van het internet zijn onze levens en werk zo drastisch veranderd waardoor er volgens Glaveski vooral van werknemers wordt verwacht dat ze kritisch, creatief en probleemoplossend zijn.
Concentratie
In gesprek met TQL refereert Glaveski naar onderzoeken en studies waaruit blijkt dat werknemers minstens zes uur per dag bezig zijn met e-mails en meer dan 2.600 keer hun smartphone aanraken. Zonder deze constante afleiding zijn werknemers volgens de ondernemer productiever. De productiviteit van managers zou anders zelfs met 500% toenemen. Feitelijke werkuren zouden niet meer relevant zijn, zo wordt er door veel werknemers tot in de avonduren gewerkt.
Oplossing
Economen beweren dat er in zes uur van opperste concentratie meer gedaan wordt dan in acht uur waarin werknemers minder gefocust zijn. De oplossing voor organisaties zou zijn om effectiever te werken, aldus Glaveski in gesprek met TQL. Om te zorgen dat de productiviteit verandert, zou het nodig zijn om drie tot vier uur onafgebroken te werken. Al eerder introduceerden Zweedse bedrijven een 6-urige werkdag, dat zorgde niet alleen voor meer efficiëntie, maar ook voor gelukkigere werknemers.
Bron: TQL