Nederlanders vinden overheid en werkgevers voor gezondheid verantwoordelijk
Meer dan tweederde (68%) van de Nederlanders in loondienst vindt dat de verantwoordelijkheid voor de gezondheid van medewerkers bij de werkgever ligt. Werknemers zien, wat betreft medewerkersgezondheid, ook een belangrijke rol voor de overheid weggelegd. Dit blijkt uit onderzoek van juridisch HR-kennispartner XpertHR onder ruim 1200 mensen in loondienst.
De zorg voor de gezondheid van medewerkers is voor werkgevers wettelijk niet verplicht. Het is wel een onderdeel van goed werkgeverschap. Juridisch HR-Kennispartner XpertHR onderzocht hoe de Nederlandse werknemer denkt over medewerkersgezondheid. Aan het onderzoek deden 1.288 werknemers in loondienst voor minimaal 32 uur per week mee.
Jongeren
Bij werkenden onder de 30 jaar vindt driekwart (76%) van de ondervraagden dat de verantwoordelijkheid voor de gezondheid van de medewerkers bij de werkgever ligt. Dat is hoger dan de 68% van alle ondervraagde werknemers.
Als organisatie is het waardevol om te kijken wat je kan doen om de vitaliteit van de medewerkers te verhogen. “Stimuleer bijvoorbeeld dat er gewandeld wordt in de lunchpauze”, stelt product director Wieneke Brandt van XpertHR voor. “Gezondere medewerkers zijn gemiddeld genomen gelukkiger en minder vaak ziek, wat natuurlijk weer positief is voor de werkgevers.”
Rol overheid
Ook de overheid moet zijn verantwoordelijkheid nemen op het gebied van medewerkersgezondheid vindt een deel van de Nederlandse werknemers. Twee derde van de ondervraagden vindt dat oudere werknemers recht hebben op een kortere werkweek én maar liefst 87 procent windt dat met vervroegd pensioen gaan makkelijker moet worden. Vier op de tien medewerkers vindt dat de overheid bedrijven verplicht moet stellen om sportfaciliteiten aan medewerkers aan te bieden.
Bron: XpertHR