De jeugdige bouwvakker overkomt veel vaker een ongeval dan zijn oudere, meer ervaren collega. Om jongeren in de bouw alvast bewust te maken van de risico’s, geeft Arbouw in samenwerking met CNV Vakmensen een reeks arbolessen. Het Drenthe College had op 29 oktober de primeur.
‘Er is elk jaar een groot aantal arbeidsongevallen in de bouw, waarvan het grootste deel als direct gevolg van menselijke fouten.’ Docent Hans Clemenkowff komt maar meteen met de deur in huis vallen bij de twaalf leerlingen BOL-4 van het Drenthe College in Assen. En ja, waarom zou je er ook doekjes om winden? Bouwplaatsen zijn niet altijd even veilig en Inspectie SZW deelt tamelijk veel boetes uit.
Voor werknemers tot 18 jaar geldt speciale wetgeving. Zo mogen jongeren niet werken met giftige stoffen. Bepaalde risicovolle taken, zoals klussen op hoogte, mogen ze uitsluitend onder deskundig toezicht verrichten. Maar ondanks deze bepalingen wordt de jongste categorie werknemers anderhalf keer vaker dan gemiddeld slachtoffer van een arbeidsongeval. In vergelijking met de groep 50-plussers ligt het cijfer zelfs twee keer zo hoog.
Daar willen Arbouw en CNV Vakmensen met de in totaal 34 arbolessen iets aan doen. En ook het Drenthe College ziet in de lessen een goede mogelijkheid om het arbo-bewustzijn onder zijn leerlingen te vergroten. Theo Thenu, docent Bouwkunde, greep het aanbod dan ook met beide handen aan. ‘Zo’n kans laat je niet liggen. Arbo is gewoon een heel belangrijk onderdeel om mee te nemen in de opleiding. De leerlingen hebben al hun Basisveiligheid VCA. Deze les is hierop een mooie aanvulling. De docent maakt ze weer bewust en ze hebben de mogelijkheid om vragen te stellen en met elkaar in discussie te gaan.’
Provisorisch
Die vragen en discussies komen er, zo assertief zijn de leerlingen van het Drenthe College wel. Een tikkeltje jolig zijn ze ook. Clemenkowff tovert praktijkfoto’s op het scherm die aan de ene kant tamelijk schokkend zijn, maar ook behoorlijk op de lachspieren werken. Zo heeft een metselaar van wat bouwmateriaal en pallets provisorisch een metselsteiger gemaakt. Gekleed in een korte broek en mouwloos shirt doet hij zijn werk. ‘Dat is een strak gemetseld muurtje’, zegt een van de leerlingen met brede grijns. De klas moet er om lachen. Op een andere foto plaatsen bouwvakkers balancerend op twee simpele keukentrapjes een loodzwaar balkonelement. ‘Ze dragen in ieder geval een helm!’, wordt er geroepen. En weer is er hilariteit.
Duidelijk is ook dat de leerlingen, zo jong als ze zijn, al goed weten hoe het wel moet. Terwijl Clemenkowff hen meeneemt langs de verplichtingen van werkgever en werknemer, arborisico’s bespreekt zoals stof en lawaai en de aanpak van Inspectie SZW uit de doeken doet, knikken zij instemmend of stellen ze vragen. Hun alerte houding is veelbelovend. Immers, de meesten zullen later als uitvoerder aan de slag gaan. Zij zullen dus straks dagelijks moeten waken over de gezondheid en veiligheid van het personeel. Dat ze nu al zo goed opletten, geeft vertrouwen voor de toekomst.
Anderhalf uur later, de tweede groep leerlingen staat dan alweer klaar, toont Thenu zich een tevreden man. ‘Je merkt dat foto’s uit de praktijk de aandacht van de jongens uitstekend vasthoudt. Ik houd dat in gedachte, want wij geven soms ook arbolessen.’
Meer weten?
Over hoe (opleidings)bedrijven de arbozorg voor jongeren organiseren, heeft Arbouw het veiligheidsprotocol ‘Laat leerlingen veilig en gezond werken’ uitgegeven. Bij het onderdeel ‘Medische keuringen’ vindt u meer informatie over het AGO-J, de speciale medische keuring voor jongeren in de bouwnijverheid. De arbolessen van Arbouw en CNV Vakmensen worden nog tot 9 december gegeven.
Bron: Arbouw