Gezondheidsmanagement - Preventie

Het belang van werkgeluk

De vaakst genoemde reden voor het overwegen van een andere baan is de drang naar ontwikkeling. Meer uitdaging in het werk staat met 64 procent nog steeds op de eerste plaats. Het binnenhalen van nieuwe werknemers is één ding, ervoor zorgen dat ze gemotiveerd blijven is een tweede.

Bedrijven investeren meer tijd en energie in de psychosociale omstandigheden van werknemers. Het is een middel om jong personeel proberen te behouden. Het zogenoemde werkgeluk bevordert ook de motivatie van medewerkers die door de verhoging van de AOW-leeftijd langer doorwerken. Daarnaast is werkstress al jarenlang de grootste oorzaak van ziekteverzuim onder werknemers. Waarom is werkgeluk van medewerkers belangrijk?

Uit onderzoek van XpertHR, platform voor HR-professionals, blijkt dat 54 procent van de tevreden werknemers voor een andere baan open te staan. Ook schrijft 48 procent weleens een sollicitatiebrief onder werktijd, of passen ze hun LinkedIn-profiel aan. Hoewel enig verloop niet problematisch hoeft te zijn, is het voor managers wel interessant om te weten waarom werknemers overwegen van baan te wisselen. 

Ontwikkeling
De vaakst genoemde reden voor het overwegen van een andere baan is de drang naar ontwikkeling. Meer uitdaging in het werk staat met 64 procent nog steeds op de eerste plaats. Het binnenhalen van nieuwe werknemers is één ding, ervoor zorgen dat ze gemotiveerd blijven is een tweede. Om dat te bewerkstelligen is een doordacht ontwikkelingsplan essentieel. Zo’n plan omvat bijvoorbeeld concrete doelstellingen en doorgroeimogelijkheden binnen de organisatie. Het aanbieden van trainingen, een functie verder uitbreiden of de werknemer meer verantwoordelijkheid geven zijn ook onderdeel van het proces. Hierdoor heeft een werknemer voldoende uitdaging en is minder geneigd om te vertrekken.
 
Natuurlijk speelt salariëring ook een belangrijke rol. Dat is de tweede reden waarom werknemers willen verkassen. Wanneer zij met vrijwel dezelfde functie ergens anders meer kunnen verdienen, is de keuze snel gemaakt. Onderschat daarom het belang van een rechtvaardig en passend salaris niet. Wanneer het salaris meegroeit met de ontwikkeling, is de behoefte om buiten de deur te kijken minder aanwezig.
 
Werkgeluk
Naast uitdaging en een goed salaris, maakt de werksfeer het plaatje compleet. Werknemers vinden een goede band met collega’s zelfs essentieel voor hun werkgeluk. Een fijne onderlinge samenwerking komt de bedrijfsvoering ook altijd ten goede. Het is daarom zaak voor de manager om het teamverband te versterken. Gelukkige werknemers vertrekken minder snel, maar zijn daarnaast ook effectief productiever. Werkgeluk verlaagt het ziekteverzuim en bevordert samenwerken. Aandacht voor werkgeluk van de medewerkers komt de werkgever ten goede.

Bron: XpertHR


Source URL: https://www.werkenveiligheid.nl/preventie/gezondheidsmanagement/het-belang-van-werkgeluk