Inleiding
In toenemende mate wordt onderkend dat biologische agentia een arbeidsrisico vormt. Besmetting als gevolg van de blootstelling aan biologische agentia kan leiden tot gezondheidsklachten, ziekteverzuim, beroepsziekten en zelfs arbeidsongeschiktheid. Ook medewerkers in de zorg lopen risico op blootstelling aan biologische agentia.
Het is de bedoeling dat nadelige gezondheidseffecten van blootstelling aan biologische agentia worden voorkomen. In de zorg krijgt het thema biologische agentia al (beleidsmatige) aandacht. Dit blijkt onder meer uit de verschillende arbocatalogi die de zorgsectoren hebben opgesteld. Een aantal van deze catalogi besteedt aandacht aan de risico’s van blootstelling aan biologische agentia. en maatregelen om deze risico’s te beheersen.
Een aantal van de genoemde catalogi verwijst naar of refereert aan de zogenoemde WIP-richtlijnen. Dit zijn de richtlijnen van de Werkgroep Infectie Preventie (WIP). De Stichting WIP – een samenwerkingsverband van drie wetenschappelijke verenigingen op het gebied van infectiepreventie en ziekenhuishygiëne – heeft als doel om het infectiepreventiebeleid in de zorg in Nederland te verbeteren. Op dit moment zijn er 131 richtlijnen voor acht subsectoren in de zorg gepubliceerd. Deze WIP-richtlijnen worden door de sectoren zelf en door de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ) als professionele standaarden beschouwd.
De WIP Richtlijnen zijn vervaardigd vanuit de optiek van patiëntveiligheid. Dit neemt niet weg dat de WIP-richtlijnen ook vanuit de optiek van gezond en veilig werken relevant (kunnen) zijn. Door de nauwe relatie tussen patiënt en werknemer is er namelijk een sterke samenhang tussen patiëntveiligheid en de veiligheid van medewerkers.
Onduidelijk was echter of met het naleven van de WIP-richtlijnen ook voldaan wordt aan de eisen (op het gebied van biologische agentia) uit de Arbo regelgeving (Arbowet en Arbeidsomstandighedenbesluit).
Om uitsluitsel te geven over de vraag of de WIP-richtlijnen ‘arbo-proof’ zijn, heeft Bureau Bartels – in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid – in samenwerking met FB Advies in 2012 een onderzoek uitgevoerd. Dit blijkt uit het jaarverslag van 2012 van de WIP.
De algemene conclusie die uit dit onderzoek kan worden getrokken is dat in de huidige situatie de WIP-richtlijnen (nog) niet arbo-proof zijn. Experts op het gebied van veilig werken hebben enkele aanbevelingen gedaan om met de WIP-richtlijnen beter aan te sluiten op arboregels. Beschrijving van aard en wijze van de blootstelling van medewerkers in de betreffende situaties.
- Specifieke aandacht voor kwetsbare groepen in de beschrijving van de risico’s en maatregelen;
- Onderscheiden en benoemen van verschillende functies van medewerkers en de bijbehorende specifieke risico’s en maatregelen (indien van toepassing);
- Het beschrijven van de juiste volgorde van arbeidshygiënische maatregelen;
- Informatie over wat te doen bij calamiteiten;
- Expliciete aandacht vanuit werkgever voor goede voorlichting en instructie van medewerkers over veilig werken en het zorgdragen voor toezicht op het veilig werken.
Lees in het volledige onderzoeksverslag op de site van Rijksoverheid meer maatregelen die genomen moeten worden om de WIP richtlijnen beter te laten aansluiten op arboregels.
Bron: Rijksoverheid