Gezondheidsmanagement - Preventie

Besmette oppervlakken: meer onderzoek gewenst

 

Nadat KIZA (Kennissysteem Infectieziekten en Arbeid) eerder melding maakte van onderzoek naar aantal contacten tussen werknemers en het risico op infecties wordt nu de aandacht gevestigd op de rol van oppervlakken bij het overbrengen van infecties. 

Naast via direct contact kunnen infecties (vooral darm-, huid- en longinfecties) ook indirect via oppervlakken worden overgebracht. Dit is een reden om daar bij het schoonmaken in het kader van infectieziektenpreventie altijd aandacht aan te besteden, zeker tijdens een uitbraak.

Bezuinigen op gezondheid
Om economische redenen wordt regelmatig op het schoonmaken van werkruimtes bezuinigd (bijvoorbeeld op scholen via versobering van de schoonmaakeisen (LONDO-normen uit de vorige eeuw, later (2004) aangevuld met het Frisse Scholenconcept) of door het sterk ophogen van de werklast van schoonmakers. Deze maatregelen worden vooral gedreven door economische motieven en dragen niet bij tot een verbetering van de hygiëne, terwijl juist scholen voor onder andere de griep als epidemiologische motor worden beschouwd. In een artikel in Vrij Nederland met de sprekende titel 'Poep naast de pot' wordt dit beschreven.

Een uitgebreid literatuuronderzoek (Scott 2013) geeft  wat meer inzicht in de rol die oppervlakken zouden kunnen spelen bij de transmissie van infecties. Daarin wordt ook gewezen op het toenemend aantal mensen met een verlaagde afweer door geneesmiddelen, ouderdom en toename chronische ziekten die in de totale bevolking op circa 20% wordt geschat ( Bloomfield 2012). Tot op heden is vooral onderzoek gedaan bij uitbraken: waarbij onder andere toiletruimtes en handdoeken als bron voor salmonella- en shigella-infecties gevonden werden, deurknoppen, computertoetsenborden, schakelaars en telefoons als bron van overdracht van griep en tapijten, toiletruimtes en liftknoppen voor het norovirus. Door de oppervlakken schoon te houden zou een reductie van het aantal infecties in de thuissituatie met 20% mogelijk zijn en als men ook in breder maatschappelijk perspectief actie onderneemt meer dan 30%. Hierbij is ook een goede handhygiëne vereist, aangezien er  sprake is van een besmettingsketen. Er wordt voor gepleit om deze aspecten onderdeel te laten zijn van uitgebreid nader onderzoek.

Arbo
Aangezien werkgevers verantwoordelijk zijn voor de hygiëne op hun bedrijven, zouden arbodiensten hierbij mogelijk een rol kunnen spelen waarbij én de blootstelling (door de arbeidshygiënist) én de gezondheidseffecten ( door de bedrijfsarts) in kaart gebracht kunnen worden.

Bron: Kennissysteem Infectieziekten en Arbeid


Source URL: https://www.werkenveiligheid.nl/preventie/gezondheidsmanagement/besmette-oppervlakken-meer-onderzoek-gewenst