Bedrijfsartsen willen roken binnen bedrijven aanpakken
Roken is al decennialang de belangrijkste oorzaak van ziekte en sterfte in Nederland. In 2019 rookte 1 op de 5 volwassenen in ons land. De hartstichting, het KWF en het longfonds zetten zich met de campagne ‘Rookvrije Generatie’ in om rookvrij opgroeien vanzelfsprekend te maken. De beroepsvereniging voor bedrijfsartsen sluiten zich daar met het project ‘Rookvrije Organisatie’ bij aan. Hun ambitie is dat alle bedrijven en organisaties in 2040 rookvrij zijn.
Op weg naar een rookvrij toekomst is ook het bedrijfsleven een belangrijk onderdeel. Met bijna 9 miljoen werkenden hebben bedrijfsartsen een belangrijke rol. Door rokers te helpen stoppen en organisaties te helpen rookvrij te worden, werk je actief mee aan de Rookvrije Generatie. De ambitie is dat alle organisaties in 2040 rookvrij zijn. Met het project ‘Rookvrije Organisatie’ helpt de NVAB bedrijfsartsen om het roken binnen bedrijven actief aan te pakken.
Rookvrije generatie
In 2019 rookte 21,7% van de bevolking van 18 jaar en ouder. Roken is nog steeds de belangrijkste oorzaak van ziekte en sterfte in Nederland. Ieder kind dat in Nederland wordt geboren, moet rookvrij kunnen opgroeien. Daarom pleit de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) met het project ‘Rookvrije Organisatie’ voor het toewerken naar een Rookvrije Generatie.
De sluiting van rookruimtes volgend jaar biedt een goede gelegenheid om rookvrij op de agenda te zetten. Met het project wil de NVAB bedrijfsartsen helpen roken aan te pakken. Zo werken we mee aan de ambities uit het Nationaal Preventieakkoord. De rol van de werkgever en de bedrijfsarts in het stimuleren van een rookvrije organisatie is van belang voor het succes van het project.
Gedragsverandering
Bedrijfsartsen werknemers en bedrijven ondersteunen met gerichte acties. Door in ieder contact roken of eigenlijk niet-roken mee te nemen en de werkende te stimuleren tot de nodige gedragsverandering. Belangrijk daarbij is aandacht voor de stapeling van risico’s van roken en factoren in de werkomgeving die beroepslongaandoeningen kunnen ontwikkelen.
Momenteel is het Nederlandse bedrijfsleven zo’n 12,5 miljard euro per jaar kwijt aan de gevolgen van rookverslaving. Daarom spelen organisaties een belangrijke rol op de route naar een Rookvrije Generatie. Het bedrijfsleven omvat namelijk niet alleen een omvangrijke groep mensen. De aanpak binnen organisaties maakt het voor rokers ook vaak makkelijker om te stoppen. Werkgevers krijgen bij deze aanpak hulp van de bedrijfsartsen.
Productiviteit en verzuim
Rookvrije organisaties staan roken binnen de gebouwen en op het terrein van de organisatie niet toe. Dus ook geen rookabri op het terrein. Hiervoor is ook actie nodig door de bedrijfsarts. Rokers ontwikkelen meer en eerder chronische ziekten, meer verzuim en hebben een lagere productiviteit door het rookgedrag. Bovendien vergroot roken het risico en de schade van beroepsgebonden longaandoeningen.
Bron: Arboportaal