Duurzame inzetbaarheid - Preventie

Pilot Innovatief Roosteren in de zorg

De uitnodiging voor deelname aan de pilot Innovatief Roosteren van de Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ) inspireerde 13 algemene ziekenhuizen om een motivatie te schrijven. Deze brede en enthousiaste belangstelling maakt duidelijk dat ziekenhuizen de urgentie en uitdagingen rondom roosteren herkennen. Via de pilot Innovatief Roosteren wordt voor de ziekenhuisbranche een roosterinnovatie in ontwikkeling genomen en praktisch getoetst. Daarbij wordt gebruik gemaakt van werkbare initiatieven uit andere sectoren, om ziekenhuizen creatief kennis te laten maken met bewezen ervaringen.

Het Meander Medisch Centrum in Amersfoort is uitgekozen om als het pilotziekenhuis deel te nemen. Daarnaast wordt het Laurentius Ziekenhuis in Roermond via een verkort traject als tweede pilot ziekenhuis betrokken. Binnen deze ziekenhuizen participeren elk twee afdelingen uit het primaire zorgproces, die te maken hebben met onregelmatig werk. Belangrijke aandachtspunt is het meedoen van zowel de verpleegkundigen als de medisch specialisten. Op deze manier wordt het draagvlak voor roosterinnovatie constructief versterkt.

De ziekenhuizen leren bijvoorbeeld van een containerterminal om de inzet van personeel beter af te stemmen op de pieken en dalen in het werkaanbod. Dit is bedrijfseconomisch beter, maar ook gezonder voor de verpleegkundigen en specialisten. Zo dient innovatief roosteren duurzaam de belangen van werkgevers én werknemers.

De pilot Innovatief Roosteren richt zich dan ook op volgende twee aspecten:

  • koppeling van inzet personeel aan wisselingen in de capaciteitsvraag (efficiency);
  • verbetering van de roosterergonomie ten behoeve van duurzame inzetbaarheid van werknemers (gezondheid).

De positieve respons biedt een mooie gelegenheid om de ziekenhuizen die hebben gereageerd, te blijven betrekken bij de pilotdoelstellingen. Daarom is door de StAZ aanvullend besloten om het Platform Innovatief Roosteren op te starten. Dit platform is een paritaire discussie- en leeromgeving en biedt de mogelijkheid om in een ongedwongen setting ideeën en ervaringen uit te wisselen. Aan de hand van drie creatieve middagen wordt kennis gedeeld, worden trends en ontwikkelingen besproken en praktische oplossingen geduid. Tevens wordt uitgebreid stilgestaan bij de 'lessons learned' uit de pilotziekenhuizen. Op deze manier leren ziekenhuizen van elkaar en wordt laagdrempelig inzicht geboden in 'wat werkt wel en wat werkt niet'.

Ziekenhuizen krijgen door de pilot Innovatief Roosteren nog beter inzicht in de mogelijkheden van duurzame inzetbaarheid. Aan de hand van een creatieve aanpak worden enthousiasme en betrokkenheid vertaald in praktische handvatten bij het nastreven van gezondheid en efficiency. Dit geeft StAZ de mogelijkheid om een template voor roosterinnovatie uit te werken die door individuele instellingen op maat kan worden gemaakt en in een eigen traject kan worden ingezet.

Meer informatie:

projectbrochure
• Francien Zwaneveld via staz@caop.nl

Bron: StAZ


Source URL: https://www.werkenveiligheid.nl/preventie/duurzame-inzetbaarheid/pilot-innovatief-roosteren-de-zorg