De praktijk - Preventie

‘Zet problemen niet in de koelkast’

Arbo coördinator en preventiemedewerker Natascha Scholten
Natascha Scholten

Preventiemedewerkers in heel Nederland doen allemaal hetzelfde werk, dat toch totaal verschillend is. Wie zijn ze, wat doen ze op een dag, wat zijn hun valkuilen of successen? De rubriek Vijf vragen aan… geeft u een kijkje in het dagelijks werkleven van uw collega’s. Natascha Scholten is arbo-coördinator en preventiemedewerker bij meerdere gemeenten en een GGZ-instelling.


Waarom heeft u voor deze functie gekozen? 
‘Ik was P&O adviseur bij een gemeente en deed arbo erbij. Toen de verplichting kwam dat iedere gemeente een preventiemedewerker moest hebben, was het logisch dat ik dat werd. Nu ben ik naast arbo coördinator en preventiemedewerker bij grotere gemeenten ook een van de mensen met een gedeelde preventietaak bij een kleinere gemeente. Binnen het vakgebied focus ik me vooral op de risico’s van de werkplek: beeldschermen en fysieke belasting in binnenfuncties en agressie en geweld.’
 
Wat is uw gemiddelde dagindeling? 
‘Geen één dag is hetzelfde. Vaak verwerk ik eerst mijn mail en heb ik daarna – al dan niet spontane – afspraken. Er kunnen tussendoor altijd onverwachtse dingen gebeuren. Als er iets kapot gaat waardoor een gevaarlijke situatie ontstaat of als er een agressie incident is bijvoorbeeld.'
 
Wat is uw grootste succes? 
‘Het probleem waar ik vaak tegenaan loop is dat collega’s preventie zien als extra taak die niet hoog op hun prioriteitenlijst staat. Als ze druk zijn, zeggen ze dus dat ze er geen tijd voor hebben. Ik probeer me er hard voor te maken dat het echt een belangrijk onderwerp is door te zeggen dat een situatie die nu onder controle is kan veranderen, met een klacht of procedure als gevolg. Overtuigen lukt niet altijd, maar ik blijf me er hard voor maken.’
 
Waar heeft u veel van geleerd?  
‘Van collega preventiemedewerkers, die hebben te maken met dezelfde situaties dus daar kun je ervaringen mee delen of mee overleggen. In je eentje moet je alles zelf uitdokteren, met meerdere preventiemedewerkers heb je een klankbord én je kunt je samen ergens hard voor maken in de organisatie. Ook dat is heel leerzaam.’

Welke tip heeft u voor collega-preventiemedewerkers? 
‘Laat het er niet bij zitten als je iets niet weet. Als je een probleem in de koelkast zet, vergeet je het met het risico dat het mis gaat terwijl een probleem wel gemeld was. Maak het bespreekbaar, en betrek anderen erbij, want hoe meer mensen, hoe meer kennis. Als de kennis er binnen de organisatie niet is, zoek het dan daar buiten. Zelf heb ik een netwerk opgestart op het gebied van arbo. Als ik een vraag heb, stuur ik een mail naar deze groep en er is altijd wel iemand die reactie geeft.’
 
Wilt u ook meedoen aan deze rubriek en uw collega-preventiemedewerkers een kijkje geven in uw dagelijks werkleven? Stuur een mail naar redactie@werkenveiligheid.nl

 

Lees hier meer verhalen van preventiemedewerkers:
KAM-coördinator en preventiemedewerker Toon Jansen
Facility & Security Manager Maarten Rüter
KAM-functionaris Hanneke Gijsen
Health & Safety manager Fons Harmsen
Adviseur Arbo & Preventie Jan Klaver
Arbo- en veiligheidskundige Hans van Wissen
Preventiemedewerker Marcel Waijers


Source URL: https://www.werkenveiligheid.nl/preventie/de-praktijk/zet-problemen-niet-de-koelkast