Nieuwe verplichting voor werken met bepaalde lijmen, coatings en PUR
Werknemers en ZZP’ers die coatings, lijmen en PUR waar diisocyanaten in voorkomen gebruiken, moeten daar een speciale opleiding voor volgen. Het werken met diisocyanaten brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Bij inademing kunnen gebruikers last krijgen van overgevoeligheidsreacties. Vanaf 24 augustus 2023 geldt de verplichting, die onderdeel is van de Europese verordening REACH.
Diisocyanaten zijn stoffen die onder meer in lijmen en coatings en voor het maken van PUR gebruikt worden. Als je ermee in contact komt (inademen of via huidcontact) kan je er allergisch voor worden. De stoffen kunnen met name bij inademing ernstige allergieën veroorzaken, zoals astma. Daarom is bepaald dat iedereen die beroepsmatig (industrieel, professioneel of als ZZP’er) met diisocyanaten werkt vanaf 24 augustus 2023 een opleiding over de veiligheid en de effecten op de gezondheid gevolgd moet hebben.
Ontstaan van allergie
Het is ook mogelijk om allergisch voor diisocyanaten te worden als je al langere tijd zonder problemen met materialen werkt waar deze stoffen in voorkomen. Als je allergisch bent, krijg je daarna last bij iedere blootstelling, zelfs als het maar om een kleine hoeveelheid gaat. Het is belangrijk om diisocyanaten in de juiste verhouding te mengen, want dan reageren ze weg.
Vanaf 24 augustus 2023 moet voldaan worden aan bepaalde voorwaarden. Zo mogen alleen gebruikers die een specifieke opleiding hebben afgerond, producten of mengsels gebruiken die 0,1% of meer diisocyanaten bevatten. De andere voorwaarde is dat de eisen aan de specifieke opleiding afhankelijk zijn van het soort toepassing.
Leveranciers van producten met diisocyanaten
Leveranciers waren vanaf februari 2022 waren verplicht om bij producten of mengsels die 0,1% of meer diisocyanaten bevatten dit aan te geven op het etiket en in het veiligheidsinformatieblad met de volgende zin: ‘per 24 augustus 2023 moet voor professioneel en industrieel gebruik een passende opleiding zijn voltooid.’
Er zijn verder 3 belangrijke voorwaarden. Allereerst geldt deze verplichting voor zowel werknemers als zelfstandigen (ZZP’ers). Het geldt niet voor consumenten (doe-het-zelvers). Ten tweede moet de werkgever erop toezien dat de werknemers de opleiding volgen en afronden; anders mogen zij niet werken met producten waar diisocyanaten inzitten. Tenslotte moeten de leveranciers van het product het opleidingsmateriaal verzorgen.
De opleiding moet gegeven worden door een deskundige, en moet iedere 5 jaar herhaald worden. De opleiding kan onder voorwaarden ook als e-learning worden gevolgd. De Europese vereniging van diisocyanaat-producenten heeft een opleidingssysteem opgezet. Het is mogelijk om hier een e-learning te volgen of een klassikale training te zoeken.
Bron: Arboportaal